Cresterea economica din al doilea trimestru din 2016 s-a bazat mai mult pe investitii decat pe consum

0
245

In trimestrul II din 2016 formarea bruta de capital fix (investitii brute) s-a majorat cu 10,6% fata de trimestrul corespunzator din anul precedent, comparativ cu 2,3% in primul trimestru 2016 si cu 7,6% in trimestrul II 2015

Consumul final s-a majorat in trimestrul II cu 9,6%, din care consumul individual al gospodariilor populatiei cu 10,4%, se arata intr-o analiza a Ministerului Finantelor Publice.

Referitor la consumul populatiei de bunuri si servicii, datele sectoriale publicate de INS arata ca in trimestrul al doilea cumpararile de bunuri si-au diminuat cresterea cu circa doua puncte procentuale

Corespunzator cu evolutia productiei agricole, s-a amplificat autoconsumul, componenta inelastica in raport cu majorarile salariale sau reducerea TVA.

investitii7O contributie importanta au avut-o investitia in utilaje a sectorului privat, care s-a majorat in trimestrul al doilea cu 14%, ceea ce a condus la o crestere reala in primul semestru de aproape 18%.

In acest context, este de evidentiat si cresterea inmatricularilor noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor cu 14,6% fata de trimestrul II 2015.

Orientarea catre investitii a beneficiat de o oferta nationala competitiva, ceea ce arata inca o data ca dezvoltarea economica este sustenabila. Exportul romanesc de bunuri de capital s-a majorat in primele 5 luni din acest an cu 18,3%, in conditiile dinamicii comertului exterior de 4,4%. Cifra de afaceri a industriei bunurilor de capital a crescut in trimestrul al doilea cu 12,9% fata de aceeasi perioada din anul 2015.