Ghizdeanu, CNP: Motoarele cresterii economiei romanesti in urmatorii cinci ani vor fi agricultura si sectorul auto

0
265
preț

Domeniile de activitate cu un potential inca neexplorat, in special agricultura si sectorul auto, vor reprezenta motoarele cresterii economice in urmatorii cinci ani pentru economia Romaniei, iar cea mai mare vulnerabilitate o reprezinta dependenta prea mare de zona euro in comertul exterior, a declarat marti presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

CNP, institutie aflata in subordinea Ministerului Finantelor si pe care guvernul isi bazeaza proiectiile bugetare si economice, a revizuit in urcare, de la 4,2% pana la 4,8%, estimarea oficiala de crestere economica pentru acest an, dupa evolutia mult peste estimari din prima jumatate a acestui an, scrie News.ro.

In urmatorii cinci ani, motoarele cresterii vor fi activitatile traditionale cu potential inca neexplorat, in special agricultura si auto. Speram sa creasca si domeniul cercetarii si inovarii la nivelul unde este acum domeniul IT”, a spus Ghizdeanu, in cadrul unei conferinte organizate de Forbes Romania.

Presedintele CNP a atras atentia ca exista si multe vulnerabilitati, avand in vedere faptul ca economia Romaniei este una emergenta.

Cea mai dificil de eliminat vulnerabilitate este faptul ca exista un export prea concentrat pe zona euro. Orice se intampla in aceasta zona ne afecteaza foarte mult. Avem prea putin export extra-UE”, a afirmat Ghizdeanu.

Ghizdeanu considera ca actuala crestere economica a Romaniei este una “destul de sustenabila”, argumentand ca dinamica investitiilor este mai mare decat a consumului. In plus, in iulie si iulie, deficitul comercial s-a redus.
Pentru anii urmatori, CNP estimeaza o incetinire a cresterii economice la 4,3% in 2017, apoi o accelerare la 4,5% in 2018 si la 4,7% in 2019.

In 2019, Romania va depasi pragul de 200 miliarde de euro ca valoare a PIB, ajungand la 919,6 miliarde lei (208,1 miliarde euro), ceea ce corespunde unui nivel de 10.734 euro/locuitor, anticipeaza CNP.