Quatar_investitii

Romania a pierdut 5 pozitii in topul libertatii economice realizat de Fraser Institute in 2016, situandu-se pe locul 22, dupa ce anul trecut ocupa pozitia a 17-a. Romania a fost depasita, comparativ cu raportul de anul trecut al celor de la Fraser Institute, de Lituania, Estonia, Armenia, Finlanda, Danemarca si Malta, surclasand, la randul ei, Taiwan-ul, care a cazut de pe locul 15 pe 24.

Raportul Economic Freedom of the World a fost realizat de expertii de la Fraser Institute luand in calcul datele disponibile pentru 2014. De altfel, acestia obisnuiesc sa actualizeze datele si, din acest motiv, potrivit noului raport, publicat joi, scorul Romaniei pe datele disponibile din 2013 apare revizuit la 7,54 de la 7,69 (din 10, unde 1 este indicatorul negativ, iar 10 valoarea maxima a indicatorului pozitiv), cat era in Raportul de anul trecut.

Dreptul de proprietate este in continuare un moft pentru guvernantii romani
Prezent in Romania anul trecut, Gene Epstein, Economics Editor al celebrei reviste Barron’s si fost Senior Economist la New York Stock Exchange, a comentat pozitia Romaniei in topul Fraser Institute de la acea vreme. El atragea atentia in special asupra componentei “protectia dreptului de proprietate”, unde Romania se afla pe locul 98 in lume. Nici in ceea ce priveste independenta sistemului juridic, Romania nu statea cu mult mai bine, situandu-se pe pozitia 66 in lume. Alti indicatori care ar trebui sa-i ingrijoreze pe guvernantii romani, in opinia lui Epstein, erau flexibilitatea pietei muncii (gradul de dificultate cu care pot fi angajati sau disponibilizati angajatii), unde Romania se afla pe locul 77, si flexibilitatea salariilor, unde Romania ocupa pozitia 59.

Interesant este ca in pofida evolutiei inregistrate in domeniul independentei justitiei (un scor de 4,93 fata de 4,10 in urma cu un an), in ceea ce priveste ceilalti indicatorii semnalati anul trecut de Epstein, Romania a involuat. Astfel, protectia dreptului de proprietate a obtinut in raportul pe 2016 un scor de 4,81 fata de 4,93 in raportul din 2015. Flexibilitatea pietei muncii a obtinut un scor de 7,25, fata de 7,47, in special ca urmare a reducerii notei primite pentru flexibilitatea salariilor (o nota care nu este nici macar de trecere – 3,9 fata de 5 in raportul pe 2015).

Independenta justitiei si protectia dreptului de proprietate – decisive pentru cresterea economica
Potrivit raportului Fraser Institute, statele cu deficiente majore in ceea ce priveste sistemul juridic si protectia drepturilor de proprietate nu vor putea prospera in pofida evolutiei celorlalti indicatori. Ceilalti patru indicatori analizati de Fraser Institute sunt dimensiunea statului, sanatatea sistemului monetar, libertatea comertului international si nivelul reglementarii creditarii, pietei muncii si mediului de afaceri.

Chiar daca in prezent Romania are un scor de 7,66 din 10 posibil, ulterioare deteriorari ale indicatorilor sai, in special al sistemului juridic si protejarii drepturilor de proprietate, vor afecta cresterea sa economica pe termen lung. Potrivit lui Epstein, pierderea unui punct in indicele libertatii economice echivaleaza cu scaderea ritmului de crestere economic pe termen lung cu 1-1,5%.

Corigenta la birocratie si spagi
Romania a mai involuat fata de raportul pe anul trecut si in ceea ce priveste comisioanele/spagile/favoritismul si la hartogaraia birocratica. La ambii indicatori, Romania este corigenta obtinand o nota de 3,6 (in scadere de la 4,49) la comisioane/spagi/favoritism, si una de 3,54 (fata de 3,68) la cerintele impuse de administratie. Cu alte cuvinte, comisia de taiat hartii a actualului guvern tehnocrat are mult de munca numai pentru a obtine o nota de trecere.