Moneda euro a crescut din nou. Ce inseamna asta pentru industria agroalimentara

0
19

Euro a atins pragul de 4,7758 de lei saptamana trecuta, fapt ce se va vedea in primul rand in cresterile de pret la alimentele care provin din import, a afirmat, pentru Mediafax, analistul Adrian Benta.

“Adevaratele puseuri de crestere ale cursului de schimb vor aparea in ianuarie-februarie, moment la care foarte multi operatori economici vor achita scadentele la bunurile cumparate in perioada aceasta. Cunoastem cu totii ca operatorii economici se aprovizioneaza si platesc pe credit, iar creditul poate fi intre 30 si 90 de zile, in functie de cum s-a negociat cu furnizorul. Dar la un moment dat aceste scadente (majoritatea in euro) apar de obicei in lunile ianuarie februarie spre martie”, a declarat Adrian Benta.

“Toti suferim din cauza acestui curs de schimb valutar. In primul rand cei care cumpara alimente, o sa le revedem (n.r. cresterile de curs) in pretul alimentelor, pentru ca multe sunt din import”, a spus Adrian Benta.

Ingrijorarea este impartasita si de Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, care a precizat ca evolutia ascendenta a euro va aduce pierderi sectorului in care activeaza.

“Suntem toti dependenti de euro. Avem ratele la utilaje (in euro), unii dintre noi carnea de afara care se cumpara in euro, ratele bancare, toate costurile cresc. (…) Va exista si tendinta vanzatorilor de carne din Romania de a majora pretul, majoritatea isi fac calculele in euro pentru ca este cel mai comod… totul se va majora in functie de euro”, spune Minea.

“Dupa alegeri cursul va scadea in prima saptamana. Nu sunt foarte ingrijorat de aceasta crestere care din punctul meu de vedere este pasagera. (…) Daca alegerile nu sunt privite ca benefice va creste in continuare, daca alegerile vor fi privite ca fiind benefice va scadea”, a mai spus Minea.