Mierea romaneasca are un efect antibacterian mai puternic decat mierea de Manuka

0
595

Cercetatorii Simona Bisboaca, inventator premiat mondial in industrie alimentara, si Ioan Bisboaca, au dovedit, prin testari de laborator in tara si confirmate in Elvetia, ca mierea romaneasca are un efect antibacterian mai puternic decat mierea de Manuka, o miere speciala provenind din Noua Zeelanda, titreaza Agerpres.

Sotii Bisboaca au facut aceasta descoperire despre mierea romaneasca, in timp ce dezvoltau un nou produs alimentar, pe baza brevetului lor de inventie pentru „cel mai puternic antioxidant” (diploma Gold Medal obtinuta la Salonul International de Inventica de la Varsovia, in 2011).

Rezultatele, confirmate in laboratoarele din Romania si din strainatate
Primele analize comparative intre sortimente de miere romaneasca si cea de Manuka au fost efectuate la Cluj, la USAMV, Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor, apoi au urmat testarile la Oradea, la Facultatea de Medicina si ulterior, in cursul acestui an, in Elvetia, la Culture Collection of Switzerland (CCOS) din Wadenswil.

“Din rezultatele de la Cluj am constatat ca mierea noastra e mult mai buna, antibacterian, decat cea de Manuka. Am vrut sa verificam si aceste rezultate prin laboratoarele de la Oradea, unde au iesit rezultate exceptionale. Pentru ca au comentat unii, ne-am hotarat sa iesim in strainatate, intr-o tara neutra si recunoscuta pentru servicii mondiale de calitate. Desi noi avem incredere ca si la noi se fac analize foarte bune, dar pentru certitudine, am ales Elvetia, banca lor nationala pentru microorganisme”, a declarat Simona Bisboaca.

Cei doi au trimis la CCOS miere romaneasca, de la raft, din magazin, miere de Manuka originala, comandata de la producatori din Noua Zeelanda si probe din produsul cel nou. Elvetienii au adaugat comparativ si probe din mierea elvetiana.

Din discutii cu specialistii elvetieni, pentru a gasi cele mai eficiente metode, s-au folosit mai multe procedee, cum ar fi Mueller-Hinton agar, agar dillution, microdilutie. Mediile de cultura au fost insamantate cu cele mai comune bacterii patogene: Escherichia.coli, Enterococcus faecalis si Staphylococcus aureus, fiecare cu tulpini rezistente la antibiotice, respectiv tulpini de referinta.

“In urma testelor efectuate pentru determinarea activitatii inhibitorii a mierii asupra celor mai frecventi agenti patogeni putem spune ca noi avem, de fapt, cea mai grozava miere. Din tabelul comparativ cu diametrele zonei bactericide pe cele sase culturi rezulta ca mierea romaneasca este mai puternica din punct de vedere antibiotic decat mierea de Manuka, avand patru indicatori mai mari, unul la egalitate si unul inferior. Nu pot sa spun ca mierea lor nu are efect antibacterian, dar nu asa ca si mierea romaneasca. Consideram ca mierea de Manuka este mult prea mediatizata printr-un marketing agresiv si nu e corect pentru consumator sa-l induci in eroare si sa spui ca are ‘cel mai puternic efect antibacterian natural’ – asa cum se scrie pe site-urile lor de comercializare, atata vreme cat nu o raportezi fata de celelalte sortimente de miere din alte parti ale lumii. Chiar si mierea elvetiana a fost mai buna, in doua cazuri, decat cea de manuka. Noi am vrut sa verificam si iata ce s-a demonstrat”, a subliniat Simona Bisboaca.

Analiza efectuata in Elvetia a fost finantata de sotii Bisboaca si a costat peste 4.500 de euro.

“Un studiu de acest gen poate fi subiectul unui proiect de cercetare, de pana la 100.000 de euro. Dar nu-i nevoie de o suma atat de mare, atata timp cat ai ideea, inteligenta si dorinta de a reusi”, a spus Ioan Bisboaca.

Simona Bisboaca are trei brevete de inventii in industria alimentara medaliate cu aur si argint la saloane mondiale de inventica pentru produse alimentare, cosmetice si terapeutice pentru care se foloseste materie prima din culturi certificate ecologic, apa termala etc.