Romania are cele mai mici preturi la alimente din Uniunea Europeana

0
109

Romania a inregistrat cea mai abrupta crestere a preturilor din Uniunea Europeana, in conditiile in care Indicele Armonizat al Preturilor de Consum a fost de 4,1% in august 2018, in timp ce media europeana a fost de 1,4%, conform Raportului privind evolutia concurentei in sectoare cheie 2019, informeaza Mediafax.

Cu toate acestea, consumatorii romani au in continuare aproape cele mai mici preturi la produse si servicii, exprimate in raport cu media Uniunii Europene, se mai arata in document.

Astfel, conform celor mai recente date (2018), nivelul general al preturilor din Romania se afla la 48,6% din media europeana, cel mai redus nivel dupa cel inregistrat in Bulgaria (46,3%). De altfel, nivelul preturilor din Romania se incadreaza in tiparul regional: 54,3% in Polonia, 59% in Ungaria sau 64% in Republica Ceha.

Cele mai mari preturi din Uniunea Europeana sunt in Luxemburg (141,6% din media UE), Danemarca (138,1%), si Irlanda (129,2%).

carne, monitorul preturilorPreturile la alimente in Romania, cu 34% sub media UE
In vreme ce bulgarii achita in general cele mai scazute preturi din Europa pentru 9 din cele 11 categorii de bunuri si servicii adresate consumatorilor finali, romanii platesc cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru produse alimentare si bauturi non-alcoolice (preturi mai mici cu aproximativ 34 de puncte procentuale fata de media comunitara) si in ceea ce priveste serviciile de recreatie si cultura (preturi mai mici cu aproximativ 41,4 p.p. fata de medie).

De altfel, cele mai sugestive diferente in ceea ce priveste preturile platite de consumatorii romani pentru alimente si bauturi non-alcoolice se remarca in cazul fructelor, legumelor si cartofilor (preturi mai mici cu 46,2 p.p. fata de media europeana) precum si in cazul produselor de panificatie (cu 45,8 p.p. mai ieftine).

Consumatorii romani platesc preturi similare sau chiar mai mari decat omologii europeni la anumite bunuri alimentare (uleiuri si grasimi – 94,5% din media europeana), respectiv lactate si oua (93%).