OMC si-a redus estimarile privind cresterea comertului mondial in 2016, pana la 1,7%

0
252
chiftele

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si-a redus estimarile privind cresterea comertului mondial in 2016, de la 2,8%, cat estima in aprilie, pana la 1,7%, apreciind ca este pentru prima data in ultimii 15 ani cand ritmul de crestere al comertului international va fi mai lent decat cel al economiei mondiale, previzionat la 2,2%, transmit AFP si Reuters.

Inrautatirea prognozelor OMC vine pe fondul incetinirii economiilor din China si Brazilia, a declinului importurilor in SUA si a volatilitatii de pe pietele financiare.

De asemenea, in 2017, comertul mondial ar urma sa inregistreze un avans de 1,8 — 3,1%, fata de 3,6% estimat in aprilie de Organizatia Mondiala a Comertului.
“Incetinirea dramatica a cresterii comertului este serioasa si ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma, in special pe fondul sporirii opiniilor anti-globalizare”, a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Institutia a decis sa revizuiasca in scadere prognoza privind evolutia comertului mondial din cauza incetinirii economiei si a comertului in statele in curs de dezvoltare, cum ar fi China si Brazilia, in timp ce America de Nord este afectata de scaderea importurilor.