Piata de ”apa rece” din Europa de Est a ”inregistrat o crestere nominala” in 2015

0
373

Piata est-europeana de apa rece a ajuns la aproape 2 milioane de unitati instalate la sfarsitul anului 2015, o crestere de 0,5% fata de 2014, potrivit unui nou raport publicat ieri de catre firma de consultanta Zenith International.

Volumul vanzarilor de apa rece de la dozatoare a crescut cu 0,5%, ajungand la 2,2 miliarde de litri. Ponderea vanzarilor de apa rece de la dozatoare a ajuns la 12% din consumul total de apa imbuteliata, in comparatie cu doar 4% in 1999, a declarat Zenith. Si, in ciuda unei cresteri modeste de doar 0,5% inregistrata anul trecut, specialistii din piata prognozeaza ca vanzarile totale vor ajunge la aproape 2,2 milioane de unitati pana in 2020, segmentul de dozatoare alimentate de la reteaua de apa fiind si cel cu cea mai rapida crestere din urmatorii ani.

apa4Rusia a ramas cea mai mare piata de apa rece din Europa de Est, cu 41,1% din unitatile vandute si 43,4% din volum, urmata de Polonia si Ucraina. Aceste tari reprezinta primele trei locuri, in ceea ce priveste consumul, din segmentele de apa rece imbuteliata si la dozator (bottled and dispensers).

Romania si Polonia sunt cei mai importanti jucatori pe segmentul de apa rece obtinuta din dozatoare alimentate de la retea (mains-fed). Impreuna, cele doua tari detin o cota comuna de 70%, in vreme ce Ungaria, ocupanta locului al treilea, detine o cota de doar 7,9%.

“Cresterea din 2015 a fost mai mica decat in 2014, iar unele tari au inregistrat noi contractii ale pietei de gen, din cauza presiunilor economice si politice ce determina in continuare multa precautie din partea intreprinderilor si consumatorilor”, a declarat analistul de piata al Zenith, Iuliana Boda.

“Rusia a fost piata cu cel mai mare de noi unitati instalate in 2015, 19.000, cifra

care este mai mica decat jumatate din totalul unitatilor instalate pe piata rusa in 2014. Romania a ocupat locul doi, cu aproape 6.500 unitati instalate si Bulgaria, locul al treilea, cu peste 1.500 unitati nou instalate. Piata Ucrainei s-a contractat cu 7,4%; alte cinci tari – Croatia, Letonia, Lituania, Polonia si Slovenia – au vazut, de asemenea, scaderi in 2015. “

 

apa2

apa3