Producatorii de carne incearca sa acopere si nisa alternativelor de carne

0

Marii producatori de carne la nivel mondial au investit in dezvoltarea gamelor de produse ca alternative vegetariene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cel mai mare producator de carne, la nivel mondial, JBS, comercializeaza din vara acestui an in Brazilia un burger din soia care contine sfecla, usturoi si ceapa, iar amestecul seamana cu carnea tocata.

In SUA, cel mai mare producator de carne, Tyson Foods, a lansat in luna iunie o noua linie de produse pe baza de plante sau amestec de carne si legume. Rivalii Hormel Foods, Perdue Farms sau Smithfield au adoptat initiative similare.

Marile companii din sectorul agroalimentar mizeaza nu pe cei 5% dintre consumatori care sunt vegetarieni, ci pe cei 95% care nu sunt. Clientii nostri “nu doresc foarte mult sa isi diminueze consumul de carne, ci sa creasca ponderea legumelor in alimentatia lor”, sustine la randul sau Eric Christianson, director de marketing la Perdue. Aceasta firma, cunoscuta in special pentru produsele sale din carne de pui, a lansat in luna septembrie nuggets (aripioare) care amesteca carnea de pui, varza si mazare.

betainaPe de alta parte, start-up-uri precum Beyond Meat si Impossible Burger incearca sa creeze produse care seamana foarte mult cu gustul, textura si savoarea carnii, gratie unor ingrediente precum sfecla. In cursul acestui an start-up-urile au castigat notorietate dupa ce produsele lor au ajuns in lanturile de fast-food, cum este cazul Impossible Burger la Burger King, sau cu debutul spectaculos al Beyond Meat pe Wall Street.

Dezvoltarea portofoliului de produse vegetariene nu inseamna abandonarea activitatii de baza, productia de carne si produse din carne, cel putin nu pe termen scurt si mediu.

Dintre marii producatori, doar cei de la Impossible Burger sustin ca obiectivul este inlocuirea completa a carnii in sistemul alimentar pana in 2035. Provocarea este insa una imensa avand in vedere ca in sectorul laptelui, de exemplu, bauturile pe baza de plante precum soia sau migdale reprezinta in acest moment doar 13% din vanzari, potrivit celor mai optimiste estimari.