Mierea sintetica, premiata la o competitie a MIT

0
135

O noua tehnica de obtinere a mierii cu ajutorul unei bacterii reprogramate in laborator a fost premiata la un concurs organizat de Massachusetts Institute of Technology din SUA, potrivit israel21c.org, citeaza Mediafax.

Tehnica a fost inventata de o echipa de studenti de la Technion Israel Institute of Technology care a reusit sa reprogrameze bacterii Bacillus subtilis in laborator, astfel incat acestea sa invete sa produca miere.

Efortul studentilor a fost rasplatit cu o medalie de aur la cea mai recenta editie a competitiei iGEM (International Genetically Engineered Machine), care a avut loc in Boston, si la care au participat aproximativ 300 de echipe de cercetatori de la universitati din lumea intreaga.

Echipa de la Technion si-a creat deja propriul site si are si un nume pentru companie, BeeFree.

“Ideea noastra este de a crea in mod sustenabil miere BeeFree folosind bacterii, care vor procesa o solutie similara nectarului folosind enzime secretate care imita mediul din stomacul albinei”, se arata pe acest site.

Echipa a colaborat cu doua firme de tehnologie israeliene, Bio-castle, care fabrica un produs ce elimina in mod ecologic substantele care contamineaza apa – pe care l-au folosit pentru a colecta proteinele necesare obtinerii mierii sintetice -, si Tsuf Globus, care comercializeaza “miere medicinala” din plante.

La nivel mondial, populatia de albine este intr-un continuu declin, motiv pentru care mierea ar putea ajunge in curand sa fie un produs de lux.