Noi limite pentru citrina din suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie

0
122

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2019/1901 AL COMISIEI din 7 noiembrie 2019, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 in ceea ce priveste nivelurile maxime pentru citrinina in suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie Monascus purpureus.

Noile date privind prezenta citrinei indica faptul ca nu este necesar sa se stabileasca nivelurile maxime pentru citrinina in produsele alimentare, altele decat suplimentele pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie.

Cu toate acestea, pentru citrinina din suplimentele alimentare care contin drojdie rosie Monascus purpureus, datele reprezentative obtinute arata ca nivelul maxim ar trebui sa fie redus la un nivel de 100 µg/kg.

Totodata, nu au aparut date noi privind toxicitatea citrininei, care sa necesite o actualizare a evaluarii de catre autoritate a riscurilor pe care le prezinta citrinina pentru sanatatea publica. Prin urmare, persista incertitudini cu privire la genotoxicitatea si carcinogenitatea citrininei. Prin urmare, pentru protectia sanatatii publice, este necesar ca nivelurile de citrinina in produsele alimentare sa fie cat mai mici posibil.

Acest aspect este deosebit de relevant pentru suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie, deoarece datele arata ca se pot gasi niveluri foarte inalte de citrinina in anumite esantioane ale acestor produse, ceea ce duce la o expunere mare la citrinina a consumatorilor acestor produse.

In acelasi timp, conform datelor disponibile, rezulta ca, prin aplicarea unor procese de buna fabricatie, pot fi atinse niveluri mici ale citrininei in suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie Monascus purpureus.

suplimente1Avand in vedere incertitudinile ramase in ceea ce priveste toxicitatea citrininei si fezabilitatea atingerii unor niveluri mici de citrinina prin aplicarea bunelor practici de fabricatie, este adecvat sa se reduca nivelul maxim pentru citrinina in suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie Monascus purpureus pentru a se asigura un nivel inalt de protectie a sanatatii umane.

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (din 19 decembrie 2006, de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiti contaminanti din produsele alimentare publicat in JO L 364, 20.12.2006, p. 5) stabileste nivelurile maxime pentru citrinina in suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie Monascus purpureus.

In urma unei solicitari din partea Comisiei de a emite un aviz stiintific privind riscurile pentru sanatate ale citrininei in produsele alimentare si in hrana pentru animale, la 2 martie 2012, Grupul stiintific pentru contaminantii din lantul alimentar din cadrul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (denumita in continuare „autoritatea”) a adoptat un aviz privind riscurile pentru sanatatea publica si sanatatea animala legate de prezenta citrininei in produsele alimentare si in hrana pentru animale.

Grupul stiintific pentru contaminanti a concluzionat ca, pe baza datelor disponibile, nu poate fi exclus un risc de genotoxicitate si carcinogenicitate in ceea ce priveste citrinina la nivelul fara risc de nefrotoxicitate.

suplimente, citrininaDatele disponibile privind prezenta citrininei in anumite preparate din orez fermentat cu drojdie rosie au pus in evidenta niveluri inalte de citrinina in preparatele respective. Prin urmare, in Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 a fost stabilit un nivel maxim pentru citrinina in preparatele din orez fermentat cu drojdie rosie. Date fiind lacunele din cunostintele referitoare la prezenta citrininei in preparatele din orez fermentat cu drojdie rosie si in alte produse alimentare si incertitudinile ramase in ceea ce priveste carcinogenitatea si genotoxicitatea ei, s-a considerat ca este adecvata o revizuire a nivelului maxim.

In 2015, autoritatea a publicat o cerere de propuneri pentru investigarea concentratiilor de citrinina in esantioanele de produse alimentare, cu un accent special pe cereale si produse pe baza de cereale din diferite regiuni geografice din Europa. Raportul care descrie rezultatele acestor investigatii „Prezenta citrininei in produsele alimentare” („Occurrence of citrinin in food”) a fost publicat in 2017. Au fost obtinute date reprezentative privind prezenta citrininei in produsele alimentare in Europa, in principal in cereale si in produsele pe baza de cereale, precum si in suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie.

Suplimentele alimentare pe baza de orez fermentat cu drojdie rosie Monascus purpureus care au fost introduse pe piata in mod legal inainte de intrarea in vigoare a prezentului regulament pot ramane pe piata pana la data durabilitatii minimale a acestora sau pana la data limita de consum.

Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si se aplica de la 1 aprilie 2020.