Raport USDA: România se bate cu SUA pe piaţa globală a produselor bio

0
397

Chiar dacă faţă de alte state europene România are o producţie redusă de produse vegetale ecologice, lipsa unităţilor de procesare o face un jucător important pe piaţa globală. Fermierii români rulează anual 250-270 de milioane de dolari, ţara noastră fiind “atât o piaţă de desfacere cât şi un competitor pentru SUA”, arată un raport al USDA.

Cererea de pe pieţele externe rămâne principalul motor al dezvoltării agriculturii economice din România, sector în care se rulează  între 250 şi 270 de milioane de euro anual, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

În contextul unui consum local în creştere, dar încă insuficient, dar şi a lipsei produselor bio procesate fabricate în România, fermierii noşti sunt nevoiţi să exporte şi se întâlnesc astfel pe marile pieţe europene cu competiţia americană.

“România este atât o piaţă de desfacere cât şi un competitor pentru SUA”, spun analiştii USDA, potrivit cărora 80% din producţia noastră ajunge peste graniţe. 

În schimb, pridusele bio procesate din magazinele româneşti sunt în mare parte importate.

“România este un producător relativ mic din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu produse bio în raport cu suprafaţa totală cultivată. De asemenea, lipsa unităţilor de procesare îi obligă pe fermieri să găsească pieţe externe pentru marfa lor, astfe că un volum mare de produse organice este exportat. Totodată, cererea locală în creştere, coroborat cu o limitare a produselor locale disponibile pe piaţă, a dus la creşterea importurilor pe acest segment”, explică specialiştii USDA de ce România este atât un concurent, cât şi o piaţă de desfacere pentru SUA.

Românii dau 45 de milioane de dolari pe alimente bio

USDA estimează piaţa de consum locală la 45 de milioane de dolari în 2016, cam 1% din piaţa de retail totală şi cu 30% peste nivelul lui 2014.

“Cererea pentru anumite produse ecologice precum lactate şi mâncare pentru copii a crescut spectaculos, în timp ce pentru alte categorii precum orezul sau uleiurile, creşterea a fost limitată.  În Germania, spre exemplu, peste 5% din piaţa comerţului alimentar este dominată de marfa bio. “

Suprafaţa bio este în scădere

Din datele Eurostat, în 2015, ponderea culturilor bio în total suprafaţă cultivată a scăzut la 1,7% faţă de 2,1% în 2012, ajungând la aproximativ 246.000 de hectare. Suntem astfel departe de media europeană, de 6% culturi bio din total culturi. Pe un trend descendent este şi numărul fermierilor care practică acest tip de agricultură, de la peste 14.400 de hectare în 2014 la 12.200 de hectare în 2015.

“Vârful raportat în 2013 atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cât şi al numărului de fermieri înregistraţi a fost un rezultat al suportului financiar substanţial acordat de Guvern. După această perioadă, mulţi fermieri din agricultura organică s-au confruntat cu dificultăţi în găsirea clienţilor şi în obţinerea unor resurse financiare suficiente pentru a-şi acoperi taxele de certificare, ceea ce i-a determinat să se întoarcă la agricultura convenţională”, explică analiştii USDA.

În ceea ce priveşte producţia, România a raportat în 2015 cantităţi de peste 254.800 de tone de cereale, din care peste 127.200 de tone grâu, 2.200 de tone de leguminoase uscate, 83.000 de tone de plante industriale. De asemenea, s-au produs peste 3.600 de tone de legume (inclusiv pepeni), peste 6.400 de fructe şi 6400 de tone de struguri.


Pentru mai multe informatii legate de piata din Romania, sau despre produsul romanesc, va invitam sa participati la EXPO-CONFERINTA „Produsul românesc – realități și perspective în 2017”, organizata de revista RO.aliment in perioada 10 – 11 mai 2017, București, Stejarii Country Club.

Evenimentul reprezinta intâlnirea anuală a producătorilor, procesatorilor și furnizorilor implicați în ramurile industriei agro-alimentare din România, cu retail-ul, autoritățile și asociațiile de profil.

PREZENTARE

Unul dintre obiectivele principale ale acestui eveniment B2B este să fie o oportunitate pentru producători, procesatori și furnizori să primească răspunsuri la problemele ale actualității direct de la autorități și specialiști.

 

Anul 2017 se anunță unul extrem de important pentru industria alimentară românească, în general, și pentru produsul românesc, în special, potrivit datelor și vocilor din piață. Creșterile resimțite pe mai multe sectoare ale industriei alimentare, dar și oportunitățile conferite de piețele externe sunt semne că perspectivele sunt pozitive pentru produsul românesc.

 

Invitați la eveniment vor fi reprezentanți ai Comisiei Europene, Parlamentului European, MADR, ANSVSA, ANPC, ROMALIMENTA, APRIL, ARC, PRO AGRO, APAR, AMRCR, APCPR, ACEBOP, APRA, ROMPAN, PRODCOM, CATAR, UCPR, dar și reprezentanţi ai ambasadelor şi ai companiilor străine interesate de piaţa românească.

 

MAI MULTE INFORMATII LEGATE DE TEMATICA GASITI ACCESAND SITE-UL CONFERINTEI AICI

TARIFE DE PARTICIPARE/FORMULAR DE INREGISTRARE AICI