Romania nu exporta lapte de capra si de oaie in Italia, protestul ciobanilor din Sardinia este nejustificat

0
191

Ciobanii din Italia sunt nemultumiti ca nu reusesc sa vanda laptele de capra si de oaie la un pret bun (la 1 euro pe litru) din cauza faptului ca producatorii de branzeturi prefera sa cumpere acest produs din strainatate, mai ales din Bulgaria si Romania, acolo unde si-au deschis ferme si fabrici. Acesti investitori insa aduc in Italia alte produse agroalimentare si in nici un caz lapte.

De patru zile, pe strazile din insula Sardinia ciobanii arunca sute de litri de lapte, nemultumiti fata de pretul extrem de mic cu care se vinde acest produs in in insula. Laptele italian de capra si de oaie nu are legatura insa cu importul din Romania si Bulgaria a produsului, asa cum sustin protestatarii.

In Romania insa (ceea ce nu se cunoaste in Italia), productia de lapte de capra si de oaie oricum nu se exporta. Confuzia apare insa de la numerosii producatori de branzeturi din Italia, care au deschis fabrici sau ferme si in tara noastra.

“Exista in Sardinia o adevarata problema a pretului la lapte. Ciobanii nostri nu vor sa inceteze protestul, daca pretul actual de 0,60 eurocenti nu va fi ridicat la 1 euro+TVA. Suspiciunea este ca laptele vine din Romania sau din Bulgaria. Eu, personal nu pot sa afirm ca vine din Romania. Pot sa spun ca in Romania exista destule fabrici de branzeturi italiene. Pot sa confirm ca unul dintre producatorii acestor branzeturi se numeste Fratelli Pina, din localitatea Piezi, din Sardinia, care este un om foarte cunoscut in domeniu. Are o fabrica de branzeturi in judetul Timis si este unul care conditioneaza foarte mult pretul laptelui. Ultimul cuvant il au acum guvernul Italiei, guvernul din Sardinia si mai ales guvernele din Europa, care nu permit oferirea ajutoarelor de stat catre firmele private”, explica Franco Faraddi Orisano, investitor de peste 25 de ani in Romania.

Protestele ciobanilor din Sardinia continua. Insula este practic blocata, in conditiile in care protestului s-au alaturat si alti producatori agro-alimentari.

Sursa: Radio Romania Actualitati (corespondent din Italia: Elena Postelnicu)