Rusia a cumparat 45.000 de bovine din UE anul acesta

0
164

Rusia ar putea fi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare importator de bovine din Uniunea Europeana, dupa ce a importat aproximativ 45.000 de vaci din statele-membre, pentru care a platit 100 milioane de euro de la inceputul acestui an si pana in prezent.

Masurile fac parte din strategia nationala a presedintelui Vladimir Putin de a reduce dependenta Rusiei de importurile de alimente, puncteaza Bloomberg, citat de Agerpres. Tranzitia de la un mare importator de lapte la un stat autosuficient este prognozata a se efectua pe parcursul a opt ani. Rusia are experienta in injectarea de fonduri in industria agricola prin subventii de stat, credite cu dobanzi reduse si reduceri de taxe. In prezent, Rusia isi asigura singura necesarul de carne de pasare si porc, dupa ce guvernul a finantat noi investitii, si in paralel domina industria mondiala a graului.

Embargoul – sursa care a stimulat investitiile in industria ruseasca
La cinci ani dupa introducerea unui embargou ce viza printre altele branza gouda din Olanda si parmezanul italian, companiile rusesti au inceput sa aduca de peste granita mii de vaci de lapte rasa Holstein care ajung in ferme moderne construite de firme din Germania si Suedia.

Lapte_UESindicatul national al producatorilor de lactate estimeaza ca, incepand din 2014, cand Rusia a interzis importurile de produse alimentare europene, industria lactatelor a atras investitii de peste 200 miliarde ruble (3,1 miliarde dolari). De exemplu, Ekosem-Agrar AG a deschis opt noi facilitati in acest an si efectivele sale de vaci de lapte au crescut de sapte ori, comparativ cu anul 2012, pana la 80.500 de animale. Operatorii din industrie pot accesa credite bancare la o dobanda de 2,5%, comparativ cu dobanda de baza de 7% practicata de Banca Centrala a Rusiei. De asemenea, Guvernul de la Moscova se ofera sa refinanteze 25% din investitiile in mari ferme industriale.

Randamentul bovinelor din Europa, net superior celor din Rusia
Potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), randamentul vacilor de lapte din Rusia este la jumatate fata de cel din Europa. In plus aproape o treime din productia de lapte a Rusiei provine de la ferme de familie care cresc cateva vaci in curtea din spatele casei utilizand tehnologie invechita.

Sindicatul national al producatorilor de lactate sustine ca Rusia trebuie sa construiasca mai multe facilitati moderne care sa impuna un control strict al calitatii pentru a putea procesa laptele in produse precum branza sau unt. Pentru a putea fi independenta, Rusia trebuie sa produca 36,3 milioane tone de lapte pe an, cu 19% mai mult decat nivelul actual al productiei.