14 produse tradiționale românești sunt în faza de pregătire pentru obținerea recunoașterii europene

0
344

Ministerul Agriculturii are în pregătire documentațiile pentru încă 14 produse tradiționale, în vederea obținerii protecției europene, însă Cârnații de Pleșcoi și Scrumbia afumată de Dunăre sunt aproape de a primi autorizarea de la Bruxelles, a declarat, vineri, la „Târgul de Florii”, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Mai sunt în faza de autorizare încă două produse, Cârnații de Pleșcoi și Scrumbia afumată de Dunăre, care se află deja în procedură la Bruxelles. Sperăm să avem succes. Un alt produs, cașcavalul de Săvăni este deocamdată în procedura națională și pe urmă va trece în chingile recunoașterii de la UE. La ora actuală avem o listă cu 14 produse în fază de pregătire pentru a trece toate etapele și a ajunge la UE. Ne interesează foarte mult să intrăm pe piața europeană cu cât mai multe produse cu denumire de origine protejată, mai ales că România are înregistrate la nivel național peste 500 de produse foarte valoroase”, a spus ministrul Agriculturii.

„Novacul afumat din Țara Bârsei” a obținut joi protecția la nivel european, prin primirea certificării IGP, însă va deveni oficial cel de-al patrulea produs românesc protejat în UE la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obținut în anul 2011, Telemeaua de Ibănești, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obținută în anul 2016 și Salamul de Sibiu, tot cu IGP obținut anul trecut.

În anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradiționale din care UE deținea supremația cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).


Rezerva-ti locul la Expo-Conferinta “Produsul romanesc – realitati si perspective in 2017” si participa la panelul organizat pe tema “Produsul tradițional, Produsul montan, Rețetele consacrate – realități și perspective/Beneficiile DOP, IGP, STG”. Vorbitori in acest panel: Ștefan Pădure – APAR, Mihai Vișan – ROMALIMENTA, Denisa Duță – IBA; Dorin Cojocaru – APRIL, Daniela Popa – MADR (in curs de confirmare). Evenimentul are loc in Bucuresti la Clubul Diplomatilor, iar in cadrul acestuia se desfasoara si concursul “Ora de bun gust” – testare de produse romanesti … vezi mai multe detalii AICI

VEZI PROGRAM SI TEMATICA AICI

Tarif participare 1 zi = 170 euro + TVA, 2 zile – 300 euro + TVA

Locurile sunt limitate!