Petre Daea solicită acordul pentru prelevarea de probe în 5 state europene

0
169

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că a trimis vineri o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România, în condițiile în care „nu te poți duce cu sacoșa în magazin”, iar ulterior să poată fi făcute analize comparative pentru depistarea unui eventual „dublu standard” în privința calității alimentelor produse în vestul Europei, transmite AGERPRES.

„Nu putem și nu avem competențe legale de a preleva probe pe teritoriul altor state, de aceea cel care vă vorbește a adresat omologilor din cinci state, respectiv Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța, o scrisoare prin care îi roagă să ne dea posibilitate ca experții noștri, împreună cu experții dumnealor, să preleveze probe ca sa le putem compara. Scrisorile transmise celor cinci state au pornit vineri, aștept răspuns și apoi, într-o procedură de comun acord, vom preleva probe conform actelor normative și astfel vom avea posibilitatea interpretării”, a spus ministrul Agriculturii, într-o conferință de presă.

Întrebat de ce nu merge să cumpere din aceste țări astfel de produse, Daea a răspuns că în astfel de situații „nu te duci cu sacoșa în magazin, nu suntem aventurieri pe aici”.

„Eu nu mă duc să cumpăr din Franța și să compar cu un produs din România și nu dau răspunsuri emoționale și nici exagerate. Aici nu e joacă, nu te duci cu sacoșa în magazin, pentru că nu poți să faci nicio dovadă. Aici nu punem instituțiile statului într-o situație în care nu ai răspunsuri. Nu suntem aventurieri pe aici”, a susținut Daea.

importuri_alimente1Acesta a subliniat că România va prezenta comparații la fel cum au făcut țările din jur, dar numai după ce vor exista acele analize comparative, adăugând că rezultatele anunțate luni pe produse provenite din spațiul comunitar au fost ca „să stăpânească curiozitatea și să asigure populația României că pe rafturi sunt alimente care se pot consuma”.

„Peste câtva timp vom face aceste analize comparative în așa fel încât populația să fie foarte bine și corect informată de instituțiile abilitate. Ne ajutați spunând populației ceea ce specialiștii au găsit în supermarketuri. La timpul potrivit, vă voi da și rezultate comparative. Suntem în acest procedeu și îl respectăm cu sfințenie (…). Nu este o anchetă, am socotit să fac aceste analize care să stăpânească curiozitatea și să asigur populația României că pe rafturi sunt alimente care se pot consuma, să nu introducem dezordine în sistem și să nu alarmăm lumea, pe consumatori. Tot ceea ce facem este și transparent și corect și vrem să dăm încredere în instituțiile statului”, a menționat șeful MADR.

În opinia acestuia, nu poate spune dacă există și în România alimente de o calitate inferioară față de statele vestice din UE, subliniind că o comparație se face pe probe identice, „dacă au aceeași origine și aceeași distribuție în statele membre”.

„Eu nu am spus că nu există un dublu standard, pentru că nu a făcut nimeni comparația. Eu o să o fac când am probe identice. Nu pot să compar un produs cu alt produs decât dacă are același furnizor, dacă are aceeași calitate, dacă este etichetat la fel. Într-un cuvânt nu poți să faci diferența decât dacă au aceeași origine și aceeași distribuție în statele membre. (…) După cum bine știți, nu fac speculații și nu dau răspunsuri emoționale, dau răspunsuri prin vocea specialiștilor. Avem acte normative și instituții ale statului care analizează până când au răspuns și iată acum avem un răspuns de etapă. Nu căutăm greșeli, ci vrem să descoperim realitatea și să o prezentăm ca atare”, a subliniat acesta.

Întrebat care au fost costurile pentru analizele efectuate de cele trei instituții implicate — ANPC, ANSVSA și MADR — ministrul a spus că nu le are, însă ele sunt cuprinse în bugetul instituțiilor pentru astfel de determinări.

„Nu le am acum, dar vi le pot da. Sunt cheltuieli cuprinse în bugetul instituțiilor pentru astfel de determinări”, a răspuns Daea.

E_Coli1Specialiștii MADR, ANSVSA și ANPC au prezentat luni rezultatele unor controale realizate în luna martie pe alimentele provenite din comerț intracomunitar, acestea fiind conforme din punct de vedere al calității pentru aproape toate categoriile de produse.

Doar în cazul unei probe de miere din Franța, marca „Fleur de Miel”, au fost găsite depășiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sănătății consumatorilor, ci o depreciere a calității produsului.

„A fost depistată miere polifloră de origine Franța într-un hipermarket, iar din 11 probe, una a fost neconformă pentru că avea o depășire cu 50% a unui coeficient enzimatic care afectează compoziția fructozei. Nu produce un efect imediat asupra stării de sănătate, dar este o depreciere a calității produselor. Din 396 de recipiente de miere polifloră, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate și retrase de la comercializare și dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vândute”, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

Din informațiile anunțate de autorități au fost prelevate în luna martie 175 de probe din alimente comercializate prin 11 hipermarketuri din mai multe categorii de produse, precum carne și produse din carne (46), pește și produse din pește (16), lapte și produse din lapte (46), fructe și legume (52), miere (11) și paste de tomate (4). Valorile pentru toate probele, exceptând mierea, nu au prezentat abateri față de valorile nutriționale și prevederile legale, iar trasabilitatea a fost asigurată, susțin autoritățile.

Achim_Irimescu19La începutul lunii martie, Slovacia și Ungaria au susținut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte țări și au cerut, la un summit organizat pe 9 martie, ca Uniunea Europeană să denunțe acest dublu standard.

De asemenea, la finele lunii februarie, autoritățile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria.

În urma acestor informații, ministrul român al Agriculturii a anunțat, la finele lunii februarie, că a fost constituit „un colectiv de muncă” format din reprezentați ai MADR, ANSVSA și ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în vestul Europei.