De frica pestei porcine, procesatorii aduc carne din alte tari

0
122

Virusul pestei porcine nu face ravagii doar in ferme, ci si in industria carnii. Foarte multi procesatori si comercianti au renuntat la furnizorii romani si aduc porci din alte tari.

Crescatorii sustin ca productia interna a scazut deja cu 15%, iar daca o tinem tot asa, de Craciun vom face friptura si sarmale cu porc din Spania ori Italia. Mai grav este ca 1000 de oameni au ramas fara locuri de munca, iar perspectiva este sumbra, pentru ca autoritatile sunt depasite de situatie.

Vom cumpara mezelurile romanesti, facute din carne de porc de la straini. Procesatorii au inceput sa renunte la furnizorii din sudul tarii din cauza focarelor de pesta porcina africana.

Intr-o fabrica de mezeluri se proceseaza lunar intre 120 si 150 de tone de carne de porc. Pana acum o luna, 50% din materia prima provenea de la fermele din tara, iar cealalta jumatate din strainatate. In prezent, 90% din carnea de porc este adusa din Belgia si doar 10% mai provine din Romania, de la o ferma din Timisoara.

Aurel Ion, inginer tehnolog: – Aceasta materie prima este provenita din comunitatea europeana. Ca masura de preventie s-a hotarat ca aprovizionarea materiilor prime sa se faca din comunitatea europeana. Cam 90%, restul de la abatoarele care sunt ferite de acest focar.

Reporter: – Ialomita si Calarasi aveati inainte.
Aurel Ion, inginer tehnolog: – Da.

Reporter: – Acum de unde?
Aurel Ion, inginer tehnolog: – Din partea Ardealului, unde nu a patruns virusul.”

In unele galantare, dar si in reclame, gasim numai cotlet si ceafa din spatiul comunitar – Olanda, Ungaria, Polonia, Germania si Spania.

“Daca luam numai fermele comerciale in calcul am pierdut cam 15% din capacitatea de productie a Romaniei. Automat, acea diferenta de 15%, acea carne va fi adusa din import”, explica Ioan Ladosi.

prelucrare_carne1Potrivit unei note de serviciu, transmise de Autoritatea Sanitar-Veterinara catre directiile judetene, carnea porcilor crescuti in zonele de protectie si de supraveghere a pestei nu poate ajunge in magazine in stare proaspata. Trebuie supusa unui tratament termic. Iar carnea provenita din zonele cu risc si cu focare are nevoie de o derogare speciala, pentru a putea fi comercializata.

“Sunt firme care, intr-adevar, la ora actuala vor cumpara carne numai din comert intracomunitar. Exista riscul ca odata aparuta pesta la ferma de la care cumpar eu porc, automat sa fiu luat in evidenta si sa mi se opreasca posibilitatea de a mai scoate in Europa. Atunci o parte dintre firme vor sa elimine acest risc”, explica Sorin Minea, Romalimenta – Federatia Patronatelor din Industria Alimentara.

In piete inca se gaseste carne de porc din Romania, dar vanzarile au scazut in ultima perioada.

Comerciant: – Se simte putin, au scazut vanzarile.
Reporter: – Va ganditi sa aduceti de import?
Comerciant: – Sub nicio forma. Nu este ca asta a noastra romaneasca. Nu are acelasi gust, indiferent de oriunde ai aduce. Se simte la gatit, nu are mirosul care trebuie sa il aiba. Pur si simplu e plastic.

Chiar daca oamenii nu sunt afectati de virusul pestei porcine si pot consuma carnea, unii sunt reticenti si au renuntat sa mai cumpere.

Client: – Romanesc, dar nu porc.
Reporter: – De ce?
Client: – Pentru tot ce spune toata lumea cu boala asta de porc. Tot ce am vazut pana acum nu ma face sa fiu sigur.”

Din cele 4 milioane si jumatate de porci crescuti in Romania au fost condamnati la moarte peste 300 de mii. Patronatele din industria alimentara sustin insa ca este abia inceputul pestei porcine africane in Romania, iar pagubele vor fi mult mai mari.