Decizie: sorbatul de calciu va fi interzis în Uniunea Europeană

0
109

Conservantul sorbat de calciu va fi interzis în Uniunea Europeană din cauza lipsei datelor cu privire la siguranța sa în consum, a spus Comisia, potrivit Food Navigator.

Sorbatul de calciu, cunoscut și sub numele de sare de calciu, este o pulbere cristalină albă, fină utilizată drept conservant, deoarece previne creșterea microbilor, mucegaiurilor și ciupercilor în alimente. Toate cele trei tipuri de sorbat au fost autorizate pentru utilizare într-o gamă largă gama de produse alimentare, inclusiv brânză, fructe și legume proaspete, dulcețuri, produse de cofetărie, cereale, carne și băuturi răcoritoare.

În 2015, oamenii de știință din cadrul EFSA, care au reevaluat sistematic toți aditivii alimentari autorizați înainte de luna ianuarie 2009, au publicat o opinie științifică cu privire la acidul sorbic (E 200), sorbatul de potasiu (E 202) și sorbatul de calciu (E 203). Din cauza lipsei datelor privind genotoxicitatea sorbatului de calciu, totuși, aceștia nu au fost în măsură să stabilească un nivel acceptabil de consum zilnic (ADI).

Prin urmare, Comisia Europeană a lansat o cerere publică de date științifice și tehnologice cu privire la toți cei trei conservanți, pentru a completa lipsa datelor, dar niciun operator nu a prezentat date relevante privind genotoxicitatea pentru E 203.

„Fără aceste date, Autoritatea nu poate finaliza reevaluarea siguranței sorbatului de calciu ca aditiv alimentar și în consecință, nu se poate determina dacă substanța respectivă încă îndeplinește condițiile […] pentru a fi inclusă pe lista Uniunii cu aditivii alimentari aprobați”, se arată în proiectul de regulament. „Prin urmare, este adecvat să se elimine sorbatul de calciu (E 203) din lista Uniunii cu aditivii alimentari aprobați”.

Cu toate acestea, directorul executiv al Food Additives & Ingrediente Association (FAIA), Michelle Maynard a declarat pentru FoodNavigator, că aditivul nu este interzis din cauza unor probleme ce pot afecta sănătatea și de siguranța în consum. Mai degrabă, compilarea datelor privind siguranța, cerută de EFSA este un proces costisitor, iar furnizorii „au decis că nu merită”.

„Un număr de persoane și-au exprimat interesul față de celelalte tipuri de sorbat și un program [de testare] este în curs de desfășurare pentru acestea”, a adăugat ea.

Șase luni pentru eliminarea E 203 din alimente și băuturi

Prezentul regulament urmează să intre în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Producătorii de alimente din toate statele membre vor avea șase luni pentru a elimina sorbatul de calciu din produsele lor, după intrarea în vigoare. Regulamentul a fost adoptat de membrii Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și alimente.

Toți cei trei aditivi de tip sorbat au fost evaluați anterior în 1974 de către Comitetul de Experți al Organizației Internaționale pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind aditivii alimentari (JECFA) pentru produse alimentare (SCF) în 1996, care au stabilit un ADI de 25 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. În 2015, oamenii de știință EFSA au revizuit în jos această limită, la 3 mg / kg bw / zi pentru acid sorbic și sorbat de potasiu pe baza datelor pe care le-a avut asupra toxicității asupra reproducerii și dezvoltării. Sorbatul de calciu a fost exclus din această ADI.

Principalele surse de hrană în care acești aditivi sunt prezenți, în alimentația europeană au fost: pâine și roșii, produse fine de panificație și băuturi aromatizate.