Doua metode alternative pentru evaluarea riscurilor asociate nanomaterialelor

0
251

Oamenii de stiinta cauta metode pentru a evalua periculozitatea nanomaterialelor. Un cercetator al CEA Grenoble are doua metode alternative pentru studiile de predictie a riscului utilizarii nanomaterialelor.

Domeniul larg al nanotehnologiei ofera oportunitati pentru inovatii care sa abordeze provocarile societale si economice majore. Cu toate acestea, ea reprezinta, de asemenea, riscuri potentiale pentru sanatate si mediu pe care cercetatorii se lupta in continuare sa le evalueze. Intr-adevar, din cauza diversitatii mari a nanomaterialelor si a parametrilor fizico-chimici care pot sa modifice comportamentul si toxicitatea lor, de la caz la caz, s-ar ajunge la un numar excesiv de mare de studii experimentale necesare.

nanotehnologia1Pentru a avea o perspectiva mai clara, un cercetator de la Comisariatul pentru Energie Atomica (CEA) din Grenoble a prezentat in Buletinul stiintific al ANSES doua abordari alternative pentru estimarea riscurilor asociate nanomaterialelor. Cele doua studii citate au avantajul utilizarii unei abordari integrate asupra abordarilor traditionale care se concentreaza pe un singur parametru. Acestea subliniaza, de asemenea, interesul de a construi modele, pentru a anticipa riscurile si beneficiile preconizate ale nanomaterialelor.

Prima metoda se bazeaza pe asa-numitele teste functionale, care sunt efectuate in laborator, in sisteme standardizate pentru a cuantifica parametrii cheie si de a studia evolutia si efectele nanomaterialelor in acest context. Un factor de limitare important este acela ca in productie sa se utilizeze sistemele de referinta descrise si armonizate pentru a reduce incertitudinea.

Cea de a doua metoda este folosita pentru a evalua riscurile potentiale si implicatiile asociate nanomaterialelor si beneficiile asteptate ale compusului de-a lungul intregului ciclu de viata. Avantajul acestui protocol este de a lua in considerare acest risc in intregime prin abordarea nu numai a caracteristicilor fizice si chimice, dar, de asemenea, si a modului de transfer, a transformarilor de mediu si biologice, prexcum si felul in care acestea se produc. Totusi, cele mai importante cercetari stiintifice in domeniu indica lipsa de precizie in calcularea incertitudinilor. El a reamintit, de asemenea, ca, la nivel european, proiectul SUN (Proiectul pentru Nanotehnologie Durabila), finantat de Comisia Europeana lucreaza, de asemenea, la proiectarea instrumentelor de decizie necesare pentru dezvoltarea durabila a nanotehnologiilor.