Ferrero apara uleiul de palmier din Nutella cu o campanie de publicitate impotriva “campaniei de defaimare neloiale”

0
507

Ferrero a lansat o campanie de publicitate TV pentru apararea utilizarii uleiului de palmier in produsul sau stindard, Nutella, declarand ca acest ingredient este in prezent ”supus unei campanii inechitabile”, in Italia.

Managerul de achizitii al Ferrero Vincenzo Tapella apare in reclama, declarand ca: “La fel ca toate uleiurile vegetale de calitate, uleiul nostru de palmier prezinta siguranta in consum. El provine din fructe proaspete, presate, din cadrul unor culturi obtinute in mod sustenabil in ceea ce priveste cerintelor de mediu, si a fost prelucrat la temperaturi controlate. Uleiul de palmier este perfect pentru imbunatatirea gustului produselor noastre si pentru a le face atat de cremoase.”

Spotul marcheaza 70 de ani de prezenta a companiei in Italia si a fost difuzat la televiziunea italiana, in publicatiile tiparite si in mediul online, in noiembrie 2016. Ferrero a declarat ca nu intentioneaza sa extinda campania in afara Italiei, pentru moment.
Campania Ferrero vine ca raspuns la publicitatea negativa din jurul utilizarii uleiului de palmier din Italia si din alte parti ale lumii, compania confirmand insa ca vanzarile de Nutella de pe piata itasiana au crescut in ultimul trimestru din 2016.

“Campanie de denigrare”

Purtatorul de cuvant al Ferrero a declarat pentru FoodNavigator ca: ”Spotul a fost realizat pentru a sarbatori 70 de ani de cand compania este prezenta in Italia si pentru a detalia pasiunea noastra pentru calitate in selectarea si combinarea celor mai bune ingrediente. Uleiul de palmier este unul dintre ingredientele noastre cheie. Este relativ necunoscut in Italia si sufera o campanie de denigrare inechitabila.

Ferrero foloseste uleiul de palmier, datorita versatilitatii sale pentru o gama larga de produse alimentare, pentru stabilitatea sa ridicata si pentru durata lunga de viata. De asemenea, el nu are nevoie sa fie hidrogenizat, un proces care are ca rezultat producerea de grasimi trans, daunatoare pentru organism, a declarat purtatorul de cuvant al Ferrero.

La inceputul acestui an, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat un aviz privind contaminantii cancerigeni respectiv 3- si 2-monochloropropanediol (MCPD), esterii lor de acizi grasi, precum si esteri ai acizilor grasi glicidil (GE), prezenti in uleiurile vegetale prelucrate. Niveluri acestor substante sunt deosebit de mari in uleiul de palmier, iar avizul a constatat ca in cazul consumului mediu zilnic al sugarilor si al copiilor cantitatea prezenta in uleiul de palmier este mai mare decat doza zilnica tolerabila.

ciocolata pe paineUn grup de consumatori din Italia, Altroconsumo a lansat o petitie in iunie anul trecut solicitand introducerea unor reglementari mai stricte, pentru a limita prezenta contaminantilor in produsele alimentare, si a primit peste 10.000 de semnaturi pana in prezent.

Nutella a fost, de asemenea, in centrul unei campanii de publicitate negativa in Franta, lansata de un grup ce lupta pentru drepturile consumatorilor UFC-QueChoisir, iar un numar tot mai mare de produse de pe piata sunt tinta unor petitii care cer ca uleiul de palmier sa nu mai fie utilizat.

Contaminanti, recunoscuti ca fiind, probabil, genotoxici si cancerigeni de catre Agentia Natiunilor Unite pentru Cercetare Internationala in Domeniul Cancerului (IARC), apar in timpul prelucrarii, iar cantitatea de astfel de contaminanti poate fi diminuata prin adaptarea procesului de productie.

Purtatorul de cuvant al Ferrero a declarat: ”De ani de zile am solicitat furnizorilor nostri sa ne ofere ulei de palmier […], care contine niveluri scazute de contaminanti, ulei care se poate obtine atunci cand materia prima are un nivel de aciditate scazut – datorita unui proces de recoltare foarte meticulos, efectuat in cel mai scurt timp posibil inainte de a fi procesat – si cand respectiva materie prima este supusa unui proces de prelucrare si productie prin tehnici specifice [privind] temperaturile si timpul in care aceste temperaturi sunt aplicate. Uleiurile si grasimile, utilizate de noi au, prin urmare, un nivel semnificativ mai mic de contaminanti decat cele standard disponibile pe piata.

Desi nu exista nici un nivel sigur stabilit de EFSA, din cauza lipsei de date toxicologice, autoritatea de siguranta alimentara cu sediul in Parma (Italia) a stabilit o doza zilnica tolerabila (TDI) de 0,8 micrograme pe kilogram de greutate corporala pe zi pentru 3-MCPD si esterii sai de acizi grasi.

Presiune asupra Comisiei Europene
Campaniile de publicitate au pus, de asemenea, presiune asupra politicienilor europeni pentru a cere Comisiei sa ia masuri cu privire la contaminantii din uleiurile vegetale. Intr-o interpelare depusa pe 6 ianuarie, un grup de peste 60 de deputati europeni declara “Desi nivelurile de esteri ai acizilor grasi de glicidil din uleiuri si grasimi de palmier s-au redus la jumatate in ultimii sase ani, uleiul de palmier ramane un ingredient foarte important pentru foarte multe produse. Prezent in snacks-uri, biscuiti, batoane, paine si zeci de alte produse alimentare si alimente pentru copii, uleiul de palmier este o preocupare potentiala de sanatate in special in cazul copiilor si tinerilor, precum si pentru toti cei care consuma alimente bogate in acizi grasi de palmier.” Ei intreaba: “Poate Comisia sa ne spuna daca intentioneaza sa adopte masuri de reglementare pentru a limita prezenta unor compusi cu risc din uleiul de palmier, in scopul de a proteja sanatatea umana?

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara Vytenis Andriukaitis a raspuns la o intrebare scrisa similara in noiembrie anul trecut, declarand ca, CE si-a propus sa prezinte pana la sfarsitul anului masuri stricte de reglementare care sa limiteze nivelul contaminantilor.

Conform unui raport al Europe Economics, comandat de catre Malaysian Palm Oil Council (Consiliul malaiezian pentru uleiul de palmier), Italia este statul membru al UE care a importat cea de a doua cea mai mare cantitate de ulei de palmier, in 2012 , aproximativ 992.000 tone. Pe primul loc s-a situat Olanda cu importuri de 1,3 milioane de tone.

Cum este procesat de ulei de palmier?
uleipalmierUleiul brut de palmier are o culoare stralucitoare rosu-portocalie. In scopul de a fi transformat intr-un ulei care poate fi utilizat de catre industria alimentara el trece prin trei etape.

In primul rand este ”degumat” – guma si acizii grasi din uleiul de palmier brut si uleiul de samburi de palmier brut sunt separate de impuritati, cum ar fi urme de minerale, cupru si fier care sunt indepartate prin utilizarea de acid fosforic.
Apoi uleiul de palmier este ”albit” utilizandu-se calciu bentonita pentru a se elimina pigmentii de culoare si alte impuritati.

In cele din urma, este ”nedezodorizat” adica ii sunt indepartate gustul si mirosul in abur, la temperaturi ridicate cuprinse intre 240°C si 260°C inainte de a fi racit la temperatura camerei.