Perturbatori endocrini, banuiti ca se afla in alimentele europenilor, potrivit unui ONG francez

0
96

Urme ale unor substante banuite ca ar fi perturbatori endocrini se gasesc in alimentele consumate de europeni, a avertizat marti ONG-ul francez Generations Futures, care pledeaza pentru ca alimentatia sa devina un domeniu inclus in noul proiect al strategiei nationale in privinta perturbatorilor endocrini, informeaza AFP.

Reprezentantii Generations Futures au analizat cel mai recent raport publicat de Autoritatea Europeana pentru Securitatea Alimentelor (EFSA) ce vizeaza reziduurile de pesticide detectate in alimente. Acel raport, publicat in iulie si care se bazeaza pe date din 2016, a ajuns la concluzia ca 96% din totalul esantioanelor analizate se afla in limite legale si ca 51% dintre esantioane erau lipsite de orice reziduu cuantificabil.

Reprezentantii acestui ONG au insistat insa asupra procentului ramas de 49% din totalul probelor analizate, in care urme cuantificabile de pesticide au fost detectate. Din cele 109.843 de esantioane vizate, 69.433 contineau reziduuri de pesticide ce ar contine perturbatori endocrini prezumati, potrivit Generations Futures.

“Peste sase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate in alimentatia europeana sunt perturbatori endocrini prezumati”, se afirma intr-un comunicat dat publicitatii de acelasi ONG francez.

Pentru acest studiu, ONG-ul s-a bazat pe baza de date TEDX, care repertorizeaza moleculele suspectate ca ar avea un efect de perturbare endocrina.

“Nu exista o lista a perturbatorilor endocrini”, asa cum este cazul pentru substantele cancerigene, iar aceasta baza de date este “fara indoiala cea mai ampla”, a declarat pentru AFP directorul ONG-ului mentionat, Francois Veillerette.

Uniunea Europeana a adoptat in decembrie criteriile de definitie pentru perturbatorii endocrini, dupa o intarziere de multi ani, insa acea decizie nu a convins ONG-urile din acest sector. Aceste organizatii au criticat criteriile adoptate de UE, considerandu-le prea restrictive, intrucat criticii lor trebuie nu doar sa demonstreze ca o substanta este un perturbator endocrin si ca ea genereaza efecte negative, ci si sa demonstreze modul de actiune al acestor substante.

Perturbatorii endocrini sunt substante sau amestecuri chimice capabile sa interfereze cu sistemul hormonal. Ei pot avea efecte negative asupra cresterii, fertilitatii, comportamentului si se pot afla la originea anumitor tipuri de cancer. Aceste substante pot fi prezente in detergenti, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri si in anumite pesticide.

Franta a adoptat in 2014 o strategie nationala in privinta perturbatorilor endocrini si a interzis utilizarea unuia dintre cei mai cunoscuti dintre ei, bisfenol A, in fabricarea de biberoane si recipiente pentru alimente.

Al doilea proiect din cadrul acestei strategii nationale este in curs de elaborare.

“In versiunea provizorie a acestui text, nu exista aproape nimic despre alimentatie, fapt care ne socheaza”, afirma Francois Veillerette, al carui ONG solicita ca aceasta chestiune, alaturi de cea a ambalajelor alimentare, sa fie mai bine reprezentata in viitorul document.