RECOMANDARE (UE) 2018/464 A COMISIEI privind monitorizarea metalelor si a iodului in alge marine, halofite si produse pe baza de alge marine

0
100

Anumiti consumatori din UE consuma din ce in ce mai mult alge marine si halofite.

Prin urmare, este necesar sa se evalueze daca contributia concentratiilor din alge si halofite la expunerea totala la arsen, cadmiu, iod, plumb si mercur ar necesita stabilirea de niveluri maxime de arsen, cadmiu si plumb pentru aceste produse ori modificarea nivelurilor maxime pentru mercur in alge si organisme procariote sau orice actiune care urmeaza a fi intreprinsa in legatura cu expunerea la iod provenind din aceste produse.

Conform recomandarii Statele membre, in colaborare cu operatorii din sectorul alimentelor si hranei pentru animale, vor efectua in anii 2018, 2019 si 2020 monitorizarea prezentei arsenului, cadmiului, iodului, plumbului si mercurului in alge marine, halofite si produse pe baza de alge marine.

Monitorizarea ar trebui sa includa halofite comestibile incluzand Salicorna europaea si Tetragonia tetragonoides si o mare varietate de specii de alge marine care sa reflecte obiceiurile de consum si utilizarile in hrana pentru animale, incluzand arame (Ecklonia bicyclis), Fucus vesiculosus, dulse (Palmaria palmata), hiziki (Hizikia fusiforme), muschi irlandez (Chondrus crispus), Laminaria digitata, kombu (Laminaria japonica, Saccharina japonica), nori (Porphyra si Pyropia spp.), alge brune (Ascophyllum nodosum), salata de mare (Ulva sp.), Himanthalia elongata, Fucus serratus, Codium sp., Sacharina latissima, wakame (Undaria pinnatifida) si Alaria esculenta, pentru a stabili o estimare precisa a expunerii.

De asemenea, datele privind prezenta ar trebui sa fie colectate pentru aditivii alimentari pe baza de alge marine, incluzand E400, E401, E403, E404, E405, E406, E407, E407a si E160a(iv).

alge marineDatele disponibile arata ca algele marine contin concentratii semnificative de arsen, cadmiu, iod, plumb si mercur. Dat fiind ca halofitele cresc si ele intr-un mediu marin, se poate presupune in mod rezonabil ca acestea vor prezenta un model similar de absorbtie a acestor substante si, prin urmare, un model similar de contaminare.

Pentru aditivii alimentari pe baza de alge marine, specificatiile sunt stabilite in anexele la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (4). Pentru unii dintre acesti aditivi, EFSA a recomandat ca limitele pentru impuritatile de elemente toxice sa fie revizuite pentru a garanta faptul ca utilizarea acestor aditivi nu va constitui o sursa semnificativa de expunere la aceste elemente toxice, in special in cazul sugarilor si copiilor mici (5). Prin urmare, ar trebui sa se evalueze expunerea la arsen, cadmiu, iod, plumb si mercur din aditivii alimentari pe baza de alge marine si alge.

Nivelurile maxime pentru arsen, plumb, cadmiu si mercur in hrana pentru animale sunt stabilite in Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului (6). Deoarece anumite specii de alge marine sunt utilizate ca hrana pentru animale, concentratiile de metal prezentate de aceste specii ar trebui, de asemenea, examinate, atat din motive de sanatate animala, cat si avand in vedere transferul acestor metale in produsele alimentare de origine animala.

Ar trebui sa fie colectate date privind prezenta arsenului, cadmiului, iodului, plumbului si mercurului in diferite specii de alge marine, halofite si produse pe baza de alge marine pentru a sprijini evaluarea expunerii prin alimentatie.