Test pentru detectarea enterobacteriilor in doar trei ore

0

Bio-rad laboratories a introdus un test bazat pe tehnologia pcr (polymerase chain reaction = reactia in lant a polimerazei, tradusa si ca reactia de polimerizare in lant) in timp real, pentru a detecta enterobacteriaceae in trei ore, in urma unei singure imbogatiri in apa peptona neselectiva tamponata.

Testul iQ-Check Enterobacteriaceae utilizeaza un sistem de primeri si sonde pentru o specificitate ridicata, pentru a detecta Enterobacteriaceae in formulele de lapte praf pentru sugari, in ingredientele brute si in probele luate din mediu. El este conceput ca o reactie multiplicatoare ce include un control intern de inhibare, care se amplifica in paralel cu ADN-ul tinta. iQ-Check Free DNA Removal Solution completeaza aceasta metoda prin eliminarea ADN-ului liber din probele de alimente si de mediu.

Jean-Philippe Tourniaire

Enterobacteriaceae folosite ca indicatori pentru criteriile procesului de igiena
Testul nu este validat de o terta parte, insa firma lucreaza conform ISO 16140:2016 actualizat pentru anul 2018. Jean-Philippe Tourniaire, directorul international de produs in cadrul diviziei de stiinte alimentare a Bio-Rad, a declarat ca testul este destinat utilizarii atat in faza de productie, cat si pe intregul lant de aprovizionare.

„In ceea ce priveste limita de detectie, este foarte asemanatoare cu cea obtinuta cu metoda iQ-Check Cronobacter pentru lapte praf cu LOD 0,8 [0,5; 1,6] (CFU / 30g).”

Tourniaire a mai adaugat ca cei care ar putea fi interesati in mod deosebit de acest produs sunt producatorii de alimente pentru sugari (copii <6 luni), cu sau fara probiotice (probe de 10 g), furnizorii de materii prime (amidon, extracte proteice, aditivi etc.) si cei care doresc sa testeze o serie de esantioane din mediul de productie (praf etc.).

Enterobacteriaceae-ele sunt adesea folosite ca indicatori pentru caracterizarea proceselor de igiena. Acestea sunt o familie mare de bacterii gram-negative care include agenti patogeni alimentari precum Salmonella, Cronobacter sau E. coli patogeni. Pentru alimente sau ingrediente prelucrate termic, cuantificarea EB ofera o indicatie a eficientei tratamentului de inactivare si un ghid pentru recontaminarea post-proces.

Bio-Rad a spus ca testarea EB totala pe baza metodei ISO 21528-1 bazata pe cultura standard este intensiva din punctul de vedere al folosirii fortei de munca si necesita cel putin doua zile pentru screeningul probelor negative.

Tourniaire a mai spus ca actiunile intreprinse atunci cand se constata un rezultat pozitiv depind de utilizatori si de politica si analiza lor de risc si daca este legata de monitorizarea mediului, de materiile prime sau de testarea produselor finite.

„In cazul PCR pozitiv, unii vor elimina produsul, altii vor efectua confimari, inclusiv testele pentru agenti patogeni descoperiti (un pic asemanator abordarii Listeria spp fata de abordarea Listeria monocytogenes, screening pentru Listeria spp si, daca este pozitiva, apoi retest pentru Listeria monocytogenes). Bio-Rad ofera reactivi ca mediu de imbogatire, kituri PCR, agar de confimare, sisteme de detectie PCR si software pentru analize automate specifice fiecarui test. Kitul iCheck Enterobacteriaceae poate fi utilizat pentru pana la 94 de probe. Reactiile pot fi executate pe instrumente Bio-Rad cu capacitate redusa sau inalta, in functie de necesitatile laboratorului.”

Testul Salmonella obtine validarea AOAC OMA
In acelasi timp, kitul de PCR in timp real al lui iQ-Check Salmonella II a fost validat de AOAC. Validarea s-a facut pentru o metoda oficiala de analiza a primei actiuni pentru a detecta Salmonella spp in carnea bruta in 12 ore si 20 de ore pentru toate celelalte probe, inclusiv pentru alte alimente si pentru suprafetele mediului de lucru.

In cadrul validarii, Bio-Rad a realizat un studiu, in colaborare, care evalueaza reproductibilitatea si performanta testului pentru hrana uscata destinata animalelor de companie si pentru ciocolata cu lapte, datorita prezentei in compozitia lor a unui mare numar de compusi inhibitori.

Programul OMA (Metode oficialede analiza) evalueaza metodele analitice in chimie, microbiologie si biologie moleculara. Jean-François Chauvet, vicepresedinte Bio-Rad si director general al diviziei Food Science, a declarat:

„Programul OMA este conceput pentru a identifica cele mai fiabile metode asigurandu-se ca investigatorii dintr-o gama larga de aplicatii industriale pot folosi testele pentru a obtine rezultate de incredere. Prin selectarea unor matrice ce ofereau o multime de provocari, cu dimensiuni mari de mostre pentru aceasta validare, am demonstrat robustetea metodei.”

Protocolul iQ-Check Free DNA Removal Solution este, de asemenea, parte a validarii. Aceasta metoda elimina ADN-ul liber din probele de alimente si din cele de mediu inainte de analiza PCR fara a fi nevoie de reactivi cum ar fi monidazidul de etidiu sau propidiu.