Siguranta alimentara in industria nutraceuticelor

0

Piata globala a nutraceuticelor a inregistrat o crestere maxima in ultimul deceniu. Desi aceasta industrie a aparut la inceputul anilor 1990, oamenii au asistat la cresterea sa exploziva in primul deceniu al acestui secol. Consumatorii doresc sa urmeze un stil de viata sanatos prin nutritie optima, iar consumatorii europeni cer produse care dau energie, produse pentru dinti sanatosi, oase puternice, de prevenire a problemelor de sanatate digestive, sa stimuleze sistemul imunitar si sa scada colesterolul.

“Nutraceutica” se formeaza din alte doua cuvinte – nutritie si farmaceutica. Acestea sunt produse care contin substante nutritive in concentratii mari, compatibile cu organismul uman.

Cateva exemple de nutraceutice:

• Probiotice si prebiotice prezente in lactatele fermentate (iaurt, kefir) necesare pentru sanatatea sistemului digestiv;
• Antioxidanti, care joaca un rol important in lupta impotriva radicalilor liberi, raspunzatori de imbatranirea premature;
• Fibre din fructe si legume, utile pentru digestie;
• Acizi grasi esentiali proveniti din pesti cu un continut ridicat de grasime, seminte si nuci, benefice pentru sistemul cardiovascular, vedere, sanatatea pielii si a creierului;
• Vitamine, precum vitamina C care este un puternic antioxidant, si vitamina D3, foarte importanta pentru santatea oaselor, a muschilor si a sistemulu imunitar.
• Coenzyma Q10 in forma sa activa- ubiquinol- care ajuta la mentinerea productiei de energie celulara, intarziind astfel procesul de imbatranire;
Ierburi si condimente cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

Urmand ultimele reglementari de pe piata, producatorii ar trebui sa se straduiasca sa obtina cea mai inalta calitate pentru clientii lor, siguranta pe linia de productie si oriunde altundeva in intreprinderile lor. Hygiena ofera o monitorizare usoara de mediu si produs final prin solutii precise, de incredere, care ofera economie de timp si bani.

Ensure Touch
Sistemul de Monitorizare EnSURE™ masoara prezenta ATP, o molecula pe care o gasim in toate celulele vii, iar prin aceasta determinam usor mai multi indicatori ai calitatii. Ensure Touch are ecran Touch si sistem de operare Android. Rezultatele se arhiveaza in doar 10 secunde.

Controlul rapid al igienei cauta sa ofere cel mai inalt nivel posibil de siguranta, iar impreuna cu asta ofera si o mare flexibilitate in analiza datelor – procesare grafica si statistica, atunci cand se introduce HACCP (Analiza riscurilor si controlul punctelor critice)

EnSure Touch ofera garantia implementarii regulamentelor EU in privinta bunelor practici de igiena in productia de alimente.

Planurile si punctele de testare cu limite inferioare si superioare pentru o suprafata pot fi programate direct de la dispozitiv, nu ca pâna acum – printr-o conexiune la calculator.

EnSure Touch se foloseste cu conexiune la Wi-Fi sau USB , cloud-based sau cu software instalat pe PC si este facut sa se adapteze la locul dvs de munca, prin oferirea datelor necesare, utile in audituri si managementul riscului.

EnSure Touch lucreaza impreuna cu urmatoarele consumabile:

Ultrasnap – monitorizarea igienei de pe suprafete;
Un reactiv unic, cu un lichid stabil, care ofera reproductibilitate si robustete. Tehnologia Snap-Valve™ de la Hygiena permite o activare usoara.

Aquasnap – monitorizarea igienei probelor de apa;
Masoara atat ATP-ul liber, cat si cel microbian. Dispozitivul contine Dispozitivul contine un detergent care elibereaza ATP-ul legat de materia organica sau microbioana, si cel dinauntrul microbiolor.

Supersnap – Test ATP de inalta sensibilitate pentru monitorizare suprafete; SuperSnap detecteaza niveluri extrem de joase de ATP, pentru a putea fi folosit ca o unealta de preventie a alergiilor incrucisate, sau atunci cand avem de-a face cu probe dure.

Microsnap – control microbiologic pentru Total count, E. coli, Coliforms, Enterobacteriaceae – Testele detecteaza o gama mai mare decat testele traditionale, ceea ce inseamna ca sunt mai flexibile si se pot aplica variat. Folosind MicroSnap, companiile primesc rezultate mai usor, in in aceeasi zi lucratoare in care au efectuat testul.

De asmenea, Hygiena ofera o varietate de teste care se pot folosi pentru detectia si preventia alergenilor.

AlerTox Sticks –Teste rapide pentru detectia alergenilor in alimente, bauturi, si suprafete si pentru Controlul Calitatii Intern. Ofera rezultate in 10 minute pentru diferite tipuri de alergeni: Crustacee, Ou, Alune de padure, Peste, β-Lactoglobulina, Migdale, Seminte mustar, Caseina, Arahide, Soia, Lapte total.

GlutenTox® Pro – Kit pentru detectia glutenului din alimente si suprafete. Acest test contine anticorpul G12 care recunoaste peptida 33-mer, adica fractia de gluten care declanseaza o reactie la persoanele care sufera de boala celiaca. Testul detecteaza glutenul din grau, orz, secara si cateva tipuri rare de ovaz, in mai putin de 20 de minute. In functie de procedura de test, limita de detectie poate fi 5 ppm, 10 ppm, 20 ppm, 40 ppm gluten. Testul nu necesita echipament aditional.

AllerSnap este un test rapid, care isi schimba culoarea si detecteaza o gama larga de proteina.

AllerFlow Gluten este un test rapid pentru detectia reziduului de gluten de pe suprafete, si poate face parte dintr-un program de control al alergenilor.

Vom prezenta mai multe informatii despre alergeni si despre usurinta cu care se poate detecta prezenta acestora pe suprafett si alimente, intr-un articol viitor.

Pentru mai multe informatii, va rog contactati:
BIOTREND PLUS at +40 733 961 141, biotrendplus@biokom-trend.com; http://biokom-trend.com/