Tribunalul Uniunii Europene sustine accesul public la studiile despre glifosat

0
28

Tribunalul Uniunii Europene sustine accesul public la studiile privind efectele glifosatului, substanta folosita ca ierbicid, transmit DPA si Reuters.

Instanta a judecat doua dosare prezentate de europarlamentari si de un consultant independent carora nu li s-a permis accesul la studiile respective. Pronuntarea de joi anuleaza doua decizii ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) prin care a fost interzis accesul la rapoartele pe baza carora EFSA a recomandat autorizarea utilizarii glifosatului.

Studiile sunt legate de “proprietatile cancerigene sau toxicitatea unei substante active care este efectiv prezenta in mediu”. Magistratii europeni au apreciat ca EFSA a gresit, punand interesele comerciale ale companiilor care au prezentat studiile mai presus de interesul public de a cunoaste modul in care glifosatul poate afecta mediul.

Glifosatul a fost produs sub denumirea comerciala Roundup de compania Monsanto, achizitionata in 2018 de grupul Bayer. Brevetul respectiv a expirat, iar acum si alte firme, cum ar fi Dow sau BASF, comercializeaza ierbicide pe baza de glifosat.

In 2015, o agentie din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a ajuns la concluzia ca substanta este cancerigena, iar in 2017, presedintele francez Emmanuel Macron a cerut interzicerea substantei in tara sa in termen de trei ani, respingand o decizie a Uniunii Europene prin care utilizarea a fost prelungita timp de cinci ani.