Tribunalul Uniunii Europene sustine accesul public la studiile despre glifosat

18

Tribunalul Uniunii Europene sustine accesul public la studiile privind efectele glifosatului, substanta folosita ca ierbicid, transmit DPA si Reuters.

Instanta a judecat doua dosare prezentate de europarlamentari si de un consultant independent carora nu li s-a permis accesul la studiile respective. Pronuntarea de joi anuleaza doua decizii ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) prin care a fost interzis accesul la rapoartele pe baza carora EFSA a recomandat autorizarea utilizarii glifosatului.

Studiile sunt legate de “proprietatile cancerigene sau toxicitatea unei substante active care este efectiv prezenta in mediu”. Magistratii europeni au apreciat ca EFSA a gresit, punand interesele comerciale ale companiilor care au prezentat studiile mai presus de interesul public de a cunoaste modul in care glifosatul poate afecta mediul.

Glifosatul a fost produs sub denumirea comerciala Roundup de compania Monsanto, achizitionata in 2018 de grupul Bayer. Brevetul respectiv a expirat, iar acum si alte firme, cum ar fi Dow sau BASF, comercializeaza ierbicide pe baza de glifosat.

In 2015, o agentie din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a ajuns la concluzia ca substanta este cancerigena, iar in 2017, presedintele francez Emmanuel Macron a cerut interzicerea substantei in tara sa in termen de trei ani, respingand o decizie a Uniunii Europene prin care utilizarea a fost prelungita timp de cinci ani.