Un studiu recent asociaza bauturile zaharoase cu un posibil risc de cancer

0
86

Consumul de “bauturi dulci” este asociat cu riscul de cancer, potrivit unui studiu francez efectuat pe un numar de peste 100.000 de persoane, timp de cinci ani.

Studiul, publicat in British Medical Journal, defineste bauturile zaharoase ca fiind bauturile indulcite cu zahar, dar si sucurile 100% din fructe, gasind o asociere pozitiva intre consumul de bauturi si riscul de cancer de san, de prostata si colorectal.

In ansamblu, 101.257 de participanti, in varsta de 18 ani si peste, din panelul NutriNet-Santé au fost inclusi in studiu. Panelul NutriNet-Santé a fost lansat in 2009, cu scopul de a studia asociatiile dintre nutritie si sanatate, precum si determinantii comportamentelor dietetice si ai statutului nutritional.

Concluzia sugereaza ca “bauturile dulci, consumate pe scara larga in tarile occidentale, ar putea reprezenta un factor de risc modificabil pentru prevenirea cancerului”.

In mod semnificativ, insa, studiul a constatat, de asemenea, ca inghitirea de bauturi indulcite artificial nu a fost asociata cu riscul de cancer. Gavin Partington, directorul general al British Soft Drinks Association, a declarat:

“Acest studiu constata o posibila asociere intre un consum mai mare de bauturi zaharoase si un risc crescut de cancer, dar nu furnizeaza dovezi cu privire la cauza, dupa cum admit si autorii sai”.

“Bauturile racoritoare pot fi consumate in mod sigur ca parte a unei diete echilibrate. Industria bauturilor racoritoare recunoaste ca are un rol de jucat in lupta impotriva obezitatii, motiv pentru care am ales calea reducerii caloriilor si a cantitatii de zahar din sucuri,” arata reprezentantul industriei britanice de gen.