10 sfaturi pentru antreprenorii români #WEOY de la Dan Isai (SALAD BOX)

Anul acesta, în finală au participat 59 de antreprenori din 49 de țări.

0
215

De trei ani, România e prezentă la competiția mondială dedicată antreprenoriatului, EY World Entrepreneur Of The Year, care are loc în iunie la Monte Carlo.

România a fost reprezentată de Cristian Covaciu, câștigătorul etapei naționale EY Entrepreneur Of The Year România 2016, Director General și fondatorul IPEC – o afacere începută în 1990, cu venituri anuale de 22 milioane de euro și 800 de angajați.

business, echipa, afaceri

Alături de Cristian Covaciu s-a aflat la Monte Carlo și Dan Isai, Emerging Entrepreneur Of The Year România 2015, fondatorul Salad Box, linia de restaurante fast-food sănătos, care a regândit ideea de salată.

Cum este experiența unui antreprenor român la Monte Carlo? Și care sunt sfaturile pentru antreprenorii începători?

  1. La un eveniment important, de genul EY World Entrepreneur Of The Year, e bine să lași frica deoparte și să abordezi oamenii de afaceri. Până la urmă, ce ai de pierdut?! Să nu te bage în seamă, să nu-ți vorbească, dar, pe de altă parte, poți câștiga un contact, o relație, poate chiar un prieten, spune Dan Isai.
  2. Când vii la Monte Carlo și asculți istoria companiilor care s-au dezvoltat la nivel mondial, îți dai seama că ești foarte mic și nu poți decât să pleci capul. Pe de altă parte, te ambiționezi să faci mai mult. E nevoie și de umilință, dar și de ambiție.
  3. Când întâlnești o persoană importantă din lumea afacerilor, nu face pitch pentru propria companie. Lumea e sătulă de asta…
  4. Cel mai greu lucru când vine vorba de intrarea pe piețele internaționale, fie că este vorba de joint venture sau de franciză, este găsirea partenerului. Până la urmă, el e imaginea ta în piața respectivă. Ia-ți timp ca să găsești partenerul de afaceri care ți se potrivește.
  5. Lasă deoparte sentimentul de inferioritate. Multe companii românești sunt puternic tehnologizate și inovatoare, crede Covaciu. Interacționează de la egal la egal cu colegii din alte țări.
  6. Se zice că inovația e ceva vechi, pus într-un context nou. Așa e și cu afacerea ta. Uită-te la airbnb. Cine ar fi zis, acum câțiva ani, că lumea ar vrea să lase un străin să stea la tine în casă, pentru o sumă de bani? La fel și cu Uber. Afacerile respective au început la momentul potrivit, după criza financiară, când oamenii aveau nevoie de un venit suplimentar.
  7. În viitor, munca de rutină va fi înlocuită de automotizare. Antreprenorii sunt oamenii care se adaptează ușor, care inovează, care își asumă riscuri. Deci ei sunt cei care nu vor rămâne fără job-uri.
  8. În România, suntem într-un moment critic, în care antreprenorii care și-au început afacerile după anii ’90 au ajuns la o vârstă, pot da mai departe din experiența lor. Dan Isai te sfătuiește să-ți cauți un mentor.
  9. Țintește sus! Dan Isai: „Eu încă am ambiția să las în spatele meu mai mult decât o companie națională sau regională. Mult timp m-am mințit, zicând că o fac pentru copiii mei, să trăiască ei mai bine, să aibă mai multe oportunități decât am eu. Să fim serioși, le au oricum! Deci nu-i adevărat. O fac pentru mine. Pentru că îmi place.”
  10. Folosește noile tehnologii. La IPEC, Cristian Covaciu folosește 250 de roboți iar, pe viitor, planul este ca toată producția fabricii să fie automatizată. „Cel mai bun mod de a fi în pas cu noile tehnologii este să le creezi chiar tu.”