Istoria Grup Șerban a început în 1994 ca urmare a necesității de produse de panificație și patiserie în orașul Onești, județul Bacău, precum și în împrejurimi, urmând să se dezvolte și să își extindă activitatea de la an la an cu tot mai multe domenii de activitate și proiecte noi.

Grupul de firme Șerban a încheiat anul 2016 cu următoarele cifre cheie:

/6 domenii de activitate: agricultură și comerț cu cereale și plante oleaginoase, creșterea și comercializarea cărnii de pasăre, morărit-panificație, patiserie și cofetărie, distribuție și transport, alimentație publică – lanț de magazine proprii sub brandul Băcănia Șerban.

/peste 500 de angajați

/2 ferme de creștere a puilor, cu o capacitate totală de producție de 3.798.000 capete/an

/7 magazine sub brandul Băcănia Șerban

/peste 9.500 ha de culturi agricole lucrate în trei județe: Vaslui, Bacău, Vrancea

/80.000 de tone capacitate totală de depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase în trei baze localizate în Simila (jud. Vaslui), Orbeni (Jud. Bacău) și Filipești (Jud. Bacău)

/12 tone/24h capacitate de producție panificație și patiserie

/100 tone/24h capacitate de măcinare a grâului

/400 tone/oră – capacitate de recepție a cerealelor și 1800 tone/24h – capacitate de uscare a cerealelor

/55.500.000 euro cifră de afaceri pe întreg grupul de firme Șerban.

Morărit – Panificație – Patiserie – Cofetărie

Pe partea de Panificație – Morărit – Patiserie – Cofetărie, compania are un portofoliu destul de bogat de produse. Mai mult, este în continuă dezvoltare de produse având în vedere și cerințele pieței.

Cum la originea grupului a stat o moară și o fabrică de produse de panificație și patiserie, sunt disponibile un total de peste 170 de produse de panificație, patiserie, cofetărie și morărit.

Gama de produse de panificație este foarte variată, de la pâine albă până la pâine cu mălai, cu tărâte și secară, hipoglucidică, cu lapte, măsline, cartofi, pâine integrală, intermediară, pâine cu maia, multicereale și multe alte sotimente proaspete, gustoase și sănătoase. Sortimentația produselor de patiserie este și ea bogată, de la croissante, foietaje, până la brânzoice și covrigi, toate acestea regăsindu-se în mare parte în vitrinele lanțului de magazine proprii, Băcăniile Șerban.

Produsele de Morărit disponibile sunt: făina albă, neagră, graham, mălaiul și pesmetul, prezente și ele atât în băcăniile grupului, cât și în magazinele partenerilor săi împreună cu produsele de panificație.

Deoarece românii se deschid tot mai mult spre consumul pâinilor de casă, rustice, cât mai naturale, de la începutul lunii martie Moara Șerban a venit pe piață cu un nou produs de panificație, Pâine din Bătrâni cu doar trei ingrediente: APĂ, SARE și FĂINĂ. Noul produs conține strict doar aceste trei ingrediente și trece prin mai multe etape de preparare manuală.

Momentan, Pâinea din Bătrâni se află doar în lanțurile proprii de magazine, Băcăniile Șerban din orașul Onești, însă pe viitor se dorește să se introducă și în magazinele partenere.

Ferma Avicolă Șerban

Compania deţine în proprietate două ferme de creştere a păsărilor, cu o capacitate totală de producție în 2017 a puilor broiler de 3.150.000 capete/an. Față de anul 2016, în acest an, compania a decis să crească și pui cu creștere lentă cu o capacitate totală de producție de 400.000 capete/an.

Puii cu creștere lentă se vând sub brandul Puiul Copilăriei (Ferma Avicolă Șerban) în lanțurile proprii, Băcăniile Șerban și în curând se va găsi și în magazinele partenere.

Strategia de comunicare în lansarea noului produs a fost încurajarea consumului de alimente cât mai calitative și sănătoase vieții.

Consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la alimentația lor, etichetele produselor sunt din ce în ce mai citite și analizate, drept urmare noul produs, Puiul Copilăriei îndeplinește o serii de beneficii:

/consistență superioară, datorită perioadei mai îndelungate de creștere a puilor, carnea fiind mai sățioasă și mai spornică;

/gust de pui mai pronunțat, datorat rasei de pui rustice și creșterii tradiționale, similar gustului de odinioară al puiului de curte din gospodăria bunicilor;

/culoare gălbuie, datorată alimentației puilor bazată în principal pe porumb, care conferă cărnii culoarea fripturii arămii;

/sursa de proteine sănătoase, prin rasa de păsări rezistentă la boli și prin grija creșterii, carnea fiind ideală pentru hrana celor mici și celor mari.

Compania are o atenție deosebită și asupra modului de creștere și hrănire a puilor broiler, acestia fiind hrăniți cu furaje din producție proprie. Dacă până acum furajul realizat din producție proprie se producea la un colaborator din Tecuci, în vara anului 2017, Grup Șerban intenționează să finalizeze, în comuna Zorleni, jud. Vaslui, investița într-o fabrică de nutrețuri concentrate de ultimă generație, cu un consum redus de energie, tocmai pentru a facilita logistica în activitatea zootehnică și a crește valoarea adăugată a activității grupului. Capacitatea FNC-ului va fi de 8 tone/oră, implicit 34.000 de tone/an și va asigura atât hrana pentru sectorul zootehnic, cât și partea de vânzare către terți. 

Agricultură

Grupul de firme Șerban deține în administrare aproximativ 10.000 ha, din care cel putin 95% arendate pe raza a trei județe: Vaslui, Bacău și Vrancea.

În 2016 s-au lucrat peste 9500 ha de culturi agricole, iar capacitatea totală de depozitare a cerealelor și plantelor oleaginoase este de 80.000 tone în trei locații – Simila, com. Zorleni, jud. Vaslui, Orbeni, jud. Bacău și Filipești, com. Bogdănești, jud. Bacău.

Principalele culturi cultivate sunt rapița, grâul, floarea soarelui, mazărea și lucerna.

Structura de culturi aferentă anului agricol 2016-2017 este împărțită în culturi de toamnă (grâu, rapiță, mazăre toamnă), reprezentând aproximativ 70% din total suprafață, iar restul, culturi de primăvară (floarea soarelui și mazăre de primăvară) și lucernă.

Pe partea de ferme vegetale, planul de expansiune pe termen scurt constă în încercarea de a ne întregi și compacta asolamentele deținute în momentul de față, având în vedere că gradul de fărămițare a solelor este destul de ridicat. Pe termen lung, grupul va încerca să se extindă cu sole noi pe raza județelor unde deja activează. Totodată, în viitorul imediat, își propune să își crească eficiența prin implementarea unor serii de soft-uri specializate de gestiune, automatizare și monitorizare.

La nivel de Grup Șerban

Fiecare din activitățile economice ale grupului sunt susținute prin experiența de peste 15 ani în domeniul agriculturii, notorietatea pe piața de profil a firmelor din grup, resursele tehnice adaptate la activitatea grupului, colaborările strânse cu entitățile economice din avalul (ex. furnizori de inputuri pentru activitatea agricolă) și amontele activității (ex. portofoliu de clienți), precum și o organizare a resurselor care să permită buna desfășurare a activității economice a grupului prin eficientizarea costurilor și maximizarea veniturilor.

Pentru o evidență și mai amplă asupra rezultatelor activităților din grup, s-a descis investiția pe întreg grupul de firme a unui soft ERP, Charisma, care va genera rapoarte până la cel mai mic amănunt, în urma cărora se vor lua mult mai ușor decizii manageriale.