2019, anul in care va debuta sustinerea productiei de usturoi

0
95

Anul acesta, fermierii care se ocupa de cultivarea usturoiului, urmeaza sa primeasca o subventie, asa cum cultivatorii de tomate au primit anul precedent. Fiecare cultivator de usturoi va primi din partea statului, conform acestui program, cate 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Suma se acorda in conditiile in care fermierul poate dovedi autoritatilor, cu documente justificative, productia obtinuta de-a lungul perioadei de un an. Derularea programului se intinde pe parcursul a trei ani: 2019-2021.

Au posibilitatea de a beneficia de acest program producatorii agricoli persoane fizice detinatoare a unui atestat de producator, emis in conformitate cu Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu valabilitate in anul productiei de usturoi, producatori agricoli persoane fizice autorizate, producatori agricoli persoane juridice sau intreprinderi familiale.

Cei enumerati mai sus au obligatia sa detina in proprietate o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 de metri patrati, marcata cu o placa indicatoare, amplasata intr-un loc vizibil, care sa fie inscriptionata cu textul: “Program sustinere usturoi”.

Totodata, producatorii implicati in program au obligatia sa valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedita cu documente justificative. Este obligatorie inregistrarea in Registrul agricol al primariilor situate pe raza administrativ-teritoriala unde se gasesc, in anul in cerere, suprafetele cultivate cu usturoi.

In acelasi timp, producatorii trebuie sa faca dovada productiei realizate, prin documente justificative privind realizarea productiei, in conformitate cu prevederile punctelor a) si b). In perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere va fi facuta valorificarea productiei.

Valoarea sprijinului financiar, acordat prin schema de ajutor de minimis, va fi exprimata sub forma unei subventii. Sprijinul financiar acordat beneficiarilor va fi in valoare de 4.650 lei/ha, reprezentand echivalentul a 1.000 de euro/ha. Aceasta nu trebuie sa depaseasca valoarea maxima de 15.000 de euro/trei exercitii financiare/beneficiar. Plata catre producator va fi acordata asociat cu suprafata cultivata efectiv.