Cristian Popa: “Producatorii trebuie sa acorde o mai mare atentie etichetarii produselor. Se pare ca se vor inmulti amenzile acordate de ANPC”

0
160

In ultimele zile autoritatile de control implicate in bunul mers al productiei alimentare devin incet dar sigur cenzorii bunei informari a consumatorilor, urmarind o corecta etichetare a produselor recurgand la retragerea de pe piata a unor produse alimentare apartinand unor brand-uri extrem de cunoscute.

In acest sens RO.aliment a realizat un scurt interviu cu domnul Cristian Popa consultant in etichetare si autor al cartii “Etichetarea alimentelor prin exemple” care a avut bunavointa de a ne raspunde la cateva intrebari.

Roaliment: Domnule Cristian Popa, cum vedeti cursul evenimentelor, in domeniul etichetarii produselor?
Cristian Popa: Trebuie remarcat ca s-au intetit controalele ANPC-ului, cu consecinte destul de neplacute pentru producatori.

Roaliment: Ne puteti prezenta exemple, spete punctuale in care autoritatile au impus corijari majore ale unor neconformitati?
C.P.: Da, sunt mai multe exemple. Cum spuneam, unele cu consecinte foarte neplacute, ca in cazul unui mare producator din Romania (scuze, nu-i pot da numele). Chiar inainte de Sarbatori, a fost obligat sa scoata de la raft si sa reeticheteze un milion de bucati produse alimentare, datorita unei greseli de etichetare. Va dati seama? Un milion de ambalaje. Vestea buna este ca, fiind firma mare, chiar a putut sa ia din nou la mana un milion de ambalaje. Fara comentarii.

produse_alimentare_ecologice4Roaliment: Un milion de ambalaje?! Este probabil ceva foarte rar intalnit. Sunt oare putine situatiile in care etichetarea poate aduce prejudicii producatorilor?
C.P.: Zilele acestea am intrat intr-un supermarket si am cautat o ciocolata a unui producator foarte cunoscut, n-am gasit-o la raft. Am intrebat un angajat al supermarket-ului: de ce nu au acea ciocolata? Acesta mi-a raspuns ca “a scos-o OPC-ul (de fapt, ANPC) de la raft”. Am intrebat de ce si am aflat ca motivul era acela ca avea scris “cu lapte din Alpi”, iar afirmatia nu era corecta. Mi-aduc aminte ca acest exemplu il dadeam si eu in prezentarile mele, pe etichetare. Da, din pacate, este adevarat, iar ANPC a procedat corect.

Roaliment: Totusi, au fost retrase produse ale unor marci de renume. Sa intelegem ca nimeni nu poate fi ocolit?
C.P.: Da, ciocolata apartinea unui producator care a avut candva fabrica si la noi in tara, la Brasov. Din pacate, acum cativa ani, s-a mutat in Bulgaria. Probabil ca “laptele din Alpi” este laptele bulgaresc. Din nou, fara comentarii.

Roaliment: Am dori, din partea dumneavoastra, un punct de vedere privind locurile in ierarhii inexistente pe care unii producatori le atribuie produselor.
C.P.: Da, tot din acelasi supermarket, un exemplu pe care l-am aratat si in prezentarile mele: Pastele X (nu dau nume), pe care scrie “numarul 1”. Cum adica “numarul 1”? Pe ce criterii? De ce pastele X sunt “numarul 1”, iar alte paste numarul 2 sau 3? Din nou ANPC a procedat corect atunci cand a scos marfa de la raft.

Roaliment: Ne-ati prezentat exemple cat se poate de elocvente. Este un motiv in plus sa va intrebam: cum ii sfatuiti pe producatorii din Romania sa abordeze etapa etichetarii produselor?
C. P.: In primul rand, producatorii trebuie sa acorde o mai mare atentie etichetarii produselor. Se pare ca se vor inmulti amenzile. ANPC si-a sporit competenta in domeniu, iar controalele probabil nu se vor opri aici. In alta ordine de idei, un domeniu ocolit pana acum de autoritati este cel al suplimentelor alimentare. Aici e dezastru, din punctul meu de vedere. Este insa un subiect ce trebuie discutat intr-un alt cadru.

Roaliment: Tinem sa va multumim foarte mult pentru informatiile care, suntem convinsi, vor fi foarte interesante pentru cititorii nostri.
C.P.: La randul meu, va multumesc si va doresc succes in activitatea extraordinara pe care o desfasurati!