In ultima perioada, vanzarile branzeturilor fine romanesti au cunoscut o crestere cu 15%. Micile fabrici din Ardeal sunt tot mai cunoscute pe continent, importatorii apreciind calitatea sortimentelor cu ierburi aromate, cu trufe sau tinute la maturat. Pe de alta parte, producatorii incearca (si reusesc) sa vina cu noi sortimente, care sa completeze varietatea pietei acestor produse.

O afacere de familie deschisa in judetul Alba, la poalele muntilor Trascau, in urma cu 24 de ani, exporta in prezent marfa pe batranul continent. Obiectul principal al productiei este reprezentat de branzeturile maturate indelung care, pentru a prinde un gust deosebit, au nevoie de pana la doi ani de maturare. Foarte apreciate, branzeturile maturate condimentate – ce au in compozitie piper, cimbrisor sau busuioc – au nevoie, pentru intrepatrunderea aromelor, de pana la 6 luni pentru maturare.

Pentru productie, laptele este colectat de la fermele apropiate, fiind procesati 17.000 de litri in fiecare zi. Din materia prima se obtin branzeturi care se vand si cu 50 de lei kilogramul.

“In ultimii ani se observa o crestere la branzeturile maturate, in special in orasele mari. Vanzarile au crescut in ultimii ani intre 10-15%, branzeturile cu condiment au o mai mare apreciere pe piata de larg consum. Facem vreo 8 sortimente cu diverse condimente”, sustine proprietarul fabricii, Marius Chiorean.

La fel de bine merge si afacerea cu retete unice din branza maturata, produsa in mica fabrica din localitatea mureseana Cund, al carei proprietar s-a specializat in Elvetia. De trei ani, aplica ce a invatat acolo: branzeturile fine pot fi obtinute numai din materie prima de buna calitate si cu multa rabdare.

“Am ajuns sa avem 12 arome de branzeturi, cu mirodenii, cu ciocolata, cu nuci, cu vin. Se poate observa un trend crescator, in general, in privinta branzeturilor maturate” este de parere Varga Istvan, proprietarul fabricii din Cund.

Nici branza maturata de burduf nu este ocolita de consumatorii straini. Este, cel mai probabil, motivul pentru care un tanar IT-ist din Unirea, judetul Alba, a preluat afacerea cu branzeturi a parintilor, facand din productia sa un etalon in afara granitelor. 20 de tone de branza, care reprezinta 60% din productie, sunt comercializate exclusiv in Europa.

“Am maturat branza de burduf in cantitati mari. O pastram in jur de 10 grade si intotdeauna asteptam mai mult de o luna. Am dublat vanzarile fata de 2017”, spune Marius Bicu, proprietarul fabricii.