22 de tone de peste si produse din peste, retrase de ANPC

0
158

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au retras de la vanzare peste 22.000 de kilograme de peste si produse de peste, informeaza Mediafax.

Actiunea, derulata de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta cu ajutorul CRPC Regiunea Bucuresti-Ilfov, a dus la retragerea a peste 22 de tone de peste si produse de peste si la aplicarea a 41 de amenzi, in valoare de 460.000 de lei, si 5 avertismente.

Printre neregulile constatate se numara comercializarea de peste si produse de peste congelate cu gheata suplimentara in ambalaj sau vandute in ambalaje depreciate, produse care prezentau decolorari, miros specific, suprafata acoperita cu mucus si modificari organoleptice, cu perioada de valabilitate depasita, fara respectarea conditiilor de depozitare si la care lipseau informatiile privind modul de capturare si denumirea stiintifica.

„Cel mai important aspect este faptul ca in urma acestei actiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste conditiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, molustelor, gasteropodelor si batracienilor, destinate comercializarii directe catre consumatorul final sau procesarii in alimente pentru consum uman care stabilea ca pentru pestele provenind din Romania timpul scurs din momentul pescuitului si pana la comercializarea efectiva va fi de maximum 48 de ore (in sezonul racoros se poate prelungi la 72 de ore), in timp ce pentru pestele provenind din spatiul intracomunitar este de pana la 21 de zile.

Pestele este unul din alimentele esentiale, susceptibil de alterare rapida, motiv pentru care conditiile de depozitare si comercializare trebuie respectate cu strictete, altfel comerciantii pot risca sa puna sanatatea sau chiar viata consumatorilor in pericol”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, presedintele ANPC.