Brexit fara acord ar duce la pierderi de 16 miliarde de dolari pentru Marea Britanie (ONU)

0
23

In cazul unui Brexit fara acord, Marea Britanie ar avea pierderi de 16 miliarde de dolari in exporturi catre Uniunea Europeana si de alte cateva miliarde in exporturi catre alte tari, a avertizat ONU.

Din aceasta suma, 5 miliarde de dolari sunt pierderi in exporturi de vehicule cu motor, 2 miliarde de dolari pierderi in exporturi de produse animale si alte 2 miliarde de dolari pierderi in vanzari de produse vestimentare si textile.

16 miliarde de euro sunt doar o estimare prudenta, care ia in calcul cresterea taxelor vamale ale UE de la zero la cele practicate pentru tarile fara acorduri preferentiale.


Context
Raportul ONU a fost publicat in contextul in care Parlamentul britanic a dezbatut o lege menita sa previna o iesire din UE fara acord pe 31 octombrie, pe care Comisia Europeana a caracterizat-o drept „o posibilitate foarte clara”.

Acelasi raport sustine ca 20% dintre exporturile britanice non-UE sunt in pericol din cauza taxelor vamale mai mari pe piete precum Turcia, Africa de Sud, Canada si Mexic – tari care au acorduri comerciale preferentiale cu UE dar care nu au acceptat pana acum sa perpetueze acest regim pentru exportatorii britanici in eventualitatea unui Brexit fara acord.

Daca Marea Britanie nu va incheia aceste acorduri inainte de iesirea din UE, va pierde inca 2 miliarde de dolari in exporturi, din cauza taxelor mai mari pentru masini, alimente procesate, vestimentatie si textile, dar si 750 de milioane de dolari din cauza renuntarii la exporturile de vehicule cu motor.

Alte noi pierderi vor aparea daca Marea Britanie nu reuseste sa incheie acorduri similare cu Vietnam si tarile MERCOSUR Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay, care au semnat recent acorduri comerciale cu UE.