97% din mierea moldovenească exportată pleacă în Europa

0
182

Mierea din Republica Moldova este produsul animalier cel mai competitiv la export, unde se livrează, în mare parte, mierea de salcâm și cea poliflorală.

Exportul s-a dovedit a fi o cale profitabilă pentru mierea moldovenească, întrucât piața internă este mică, iar consumul de miere anual al unui moldovean este de cca. 150 de grame sau de 20 de ori mai mic decât al unui locuitor din Germania, spre exemplu.

În plus, producerea și exportul de miere este susținută de diverse programe de suport, internaționale sau locale.

97% din mierea moldovenească exportată pleacă în Europa

În 2016, Republica Moldova a exportat peste 3100 tone de miere în 20 de țări, în valoare de peste 8,8 milioane de dolari. Aceasta este cu 670 mii de dolari mai puțin decât în 2015 și cu 850 mii de dolari mai puțin decât în 2014.

Cantitativ însă, exporturile de miere au crescut în perioada 2014-2016, de la 2 690 de tone în 2014 la 3160 tone în 2016. La această creștere au contribuit țări ca România, Italia, Germania și Belgia.

În 2016, din top 10 parteneri la export au făcut parte exclusiv state europene. Pentru comparație, cu 5 ani în urmă (2011), Moldova exporta miere doar în 10 state (20 de țări în 2016), iar top 10 era format preponderent din state non-UE, precum Rusia, SUA, Kazakhstan, Belarus, Canada.

Noi importatori ai mierii moldovenești au devenit în 2016 așa state precum Austria sau Oman.

Tot în 2016, top 5 consumatori de miere moldovenească au însumat mai mult de 83% din valoarea exportului, iar privitor la cantitățile exportate, topul rămâne a fi dominat de România, Italia și Germania.

Vestul – preț mai bun și piață mai puțin concentrată

Dintre destinațiile de export ale mierii moldovenești în anul 2016, piețele cele mai concentrate cu produse melifere s-au dovedit a fi Ucraina, Macedonia, Oman, Rusia și Polonia. Cele mai puțin concentrate au fost Germania, Spania, Franța, SUA și Danemarca.

Comparativ cu concurenții, mierea moldovenească a fost achiziționată în SUA la același nivel de preț ca și cea din Rusia, Lituania sau Albania; Spania a achiziționat mierea moldovenească la același preț cu care a cumpărat-o din Greece, Chile, Slovakia sau Brazil, iar Rusia ne-a remunerat apicultorii la cel mai jos nivel, plătind un preț dublu pentru cea din Austria și unul triplu pentru cea din Australia.

Jucători puternici

În regiune, mierea moldovenească „se bate” cu cea din Ucraina și Ungaria, iar pe plan mondial cu China, Argentina, Vietnam, India și Mexic. Cei mai mari importatori de miere la nivel mondial sunt Uniunea Europeană, SUA, Japonia și Arabia Saudită.

Din perspectiva de creștere a importului de miere de pe piața internațională în ultimii 5 ani, China (30%), Canada (17%), Oman (14%), România (13%) și Spania (10%) sunt lideri recunoscuți.

Și unde exportăm mâine?

Uniunea Europeană este cel mai mare consumator de miere din lume (20% din consumul mondial). În ultimii 5 ani, UE și-a putut asigura doar 60% din consum prin producția internă, restul mierii (40%) a fost din import, deci neacoperit de producția internă; în această idee, Moldova acoperă o pondere de doar 0.9% din consumul Uniunii.

În UE, cei mai mari importatori sunt Germania și Franța, cea din urmă având o scădere a bazei melifere și un consum în creștere. 

Alte piețe interesante pentru exportul mierii moldovenești ar fi Danemarca (consum anual de 5 kg/locuitor), Arabia Saudită (11 kg), Qatar ș.a.

Potențialul local

Baza meliferă a Republicii Moldova ar putea asigura o producție mult mai mare (10-12 mii tone) decît nivelul de astăzi, când se produc cca. 4 mii tone anual.

Calitatea înaltă a mierii moldovenești este apreciată pepiețele europene, cunoscute pentru exigența standardelor. În aceste condiții, peste 97% din mierea produsă în Republica Moldova este exportată.