Niryo One, un robot tripod accesibil

Scopul lor: de a democratiza robotica industrială.

0
150

Marc-Henri Frouin și Edouard Renard au beneficiat de programul de sprijin de la l`ESEN Lille (l`Ecole supérieure de l’électronique et du numérique), care oferă posibilitatea de a fi găzduit timp de doi ani după absolvire pentru a dezvolta un proiect de afaceri.

Marc-Henri Frouin și Edouard Renard, doi absolvenți l`ESEN Lille (Graduate School de electronice și digitale), tocmai au finalizat crearea unui robot mic numit Niryo One, în cadrul programului de sprijin propus prin școala lor.

„Niryo va fi utilizat de către persoane fizice într-un mod ludic, de școli în cadrul procesului de formare sau de către companii”, au declarat tinerii ingineri.

Soluția constă din două plăci electronice dezvoltate „open source” și un computer. Brațul robotului are șase axe care îi permit să ridice o sarcină de până la 500 g, la o distanță de 440 mm de locul inițial. Acesta comunică cu mediul său în Wi-Fi sau direct cu un cablu Ethernet. De asemenea, este posibil ca robotul să fie programat automat, caz în care este necesară numai sursa de alimentare. Noul robot se distinge în special prin accesibilitatea sa extremă.

Preț accesibil

Punctul forte al soluției este prețul său.

„Un robot industrial colaborator costă cel puțin 15.000 până la 20 000 de euro. Niryo One are aceeași structură și același software ca roboți industriali – sistem de operare Robot, care rulează, de exemplu și pe roboții de la Universal Robot, dar costă doar 1.000 de euro. Acest lucru îl face să fie foarte interesant pentru testare și pentru învățarea programării pe alte sisteme de roboți industriali mai avansați”, explică realizatorii săi.

Operațiuni personalizate

„Noi nu am obținut standardul IP pentru roboți. Acesta este un sistem care se încadrează în categoria Do It Yourself, care nu are nici o certificare specială pentru industrie,” recunosc Marc-Henri Frouin și Edouard Renard.

În acest spirit al învățării și lucrului de unul singur, achiziția sa este posibilă în trei moduri. Niryo One poate fi livrat: deja asamblat, sub formă de kit pentru a fi asamblat sau sub formă de kit pentru imprimate pe o imprimantă 3D.

Un program cu trei niveluri de dificultate

Nu în ultimul rând, Niryo One se distinge prin accesibilitatea sa punct din punct de vedere tehnic. Este programabil pe trei niveluri de dificultate:

– manipularea sa manuală și înregistrarea secvențelor care se pot repeta;

– prin programare prin intermediul unui program disponibil pe tabletă sau mobil. Utilizatorul poate iniția, înregistra și reda secvențe de comenzi, fără cunoștințe de calculator. Aplicația va fi, de asemenea, conectată la un serviciu „cloud”, care va supraveghea, sincroniza și controla mai multe roboți de la distanță,

– prin codare de la A la Z, datorită codului open source prezent pe plăcile sale electronice. Interfețele de programare sunt disponibile și este posibil să interacționeze direct cu sistemul de control intern al robotului.

Primii roboți vor fi disponibili până la sfârșitul anului, în condițiile în care aproximativ 120 de roboți sunt deja comandați.

Echipa speră să vândă 200 de roboți până de Crăciun, iar pentru 2018, obiectivul este setat la 600 de roboți. „Fabricație este asigurată în sediile noastre din Franța, datorită imprimării 3D ce ne permite să creăm o producție locală și flexibilă“, spun cei doi inventatori.

În România, start-up-ul VisionBot, fondat de Ionuț Budișteanu, comercializează un robot de tip „pick and place”, capabil să creeze în mod automat produse electronice plasând rapid și cu înaltă precizie componente într-o placă cu cablaj imprimat. El este dedicat inginerilor, inventatorilor, pasionaților și IMM-urilor care doresc să-și transforme produsele prototip în produse de serie (computere, echipamente electronice sau orice alt produs cu circuite integrate), având un volum de producție de până la 75.000 de unități pe an.