EFSA lansează o platformă pentru a ajuta IMM-urile ce aplică pentru avizarea novel food

0
255

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) ce pregătesc o aplicație pentru produse alimentare noi pot primi ajutor prin intermediul unei noi platforme de asistență lansate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), anunță Food Navigator.


Novel food este una dintre temele abordate în cadrul seminarului practic dedicat Suplimentelor Alimentare și Produselor Stupului (SAPS), ce va avea loc pe 6 iulie la București. Mai aveți doar o săptămână la dispoziție pentru a trimite întrebările la care vă vor răspunde experți în domeniu invitați la acest eveniment. Pentru mai multe informații și înscrieri, accesați această pagină.


După completarea unui chestionar de autoevaluare pentru a determina dacă acestea se califică drept întreprinderi mici și mijlocii (IMM), companiile pot să trimită proiectul de dosar expertului EFSA, care va ajuta la rezolvarea eventualelor probleme administrative, prin teleconferințe, în următoarele șase luni.

În plus pe aceeași platformă, IMM-urile pot să adreseze întrebări agenției cu privire la aditivii pentru hrana animalelor.

Verificarea administrativă are rolul de a accelera procesul și de a duce aplicația în faza de evaluare a riscurilor. Regulamentul UE privind alimentele noi este prevăzut să intre în vigoare în ianuarie 2018.

Pe noua platformă nu va fi posibilă obținerea de răspunsuri la alte întrebări decât cele arătate mai sus,  sfaturi și evaluări științifice și nici nu vor fi acoperite aplicațiile pentru alimentele tradiționale. Totuși, unitatea EFSA Nutri va evalua cererile de alimente tradiționale din țări terțe.

Un purtător de cuvânt al autorității a declarat că evaluează în permanență nevoile și dezvoltă noi servicii pentru solicitanți.

„Într-adevăr, calitatea aplicațiilor în toate domeniile poate fi îmbunătățită. Pentru a încuraja implicarea și dialogul cu părțile interesate, EFSA evaluează în permanență nevoile și dezvoltă noi servicii pentru solicitanți. Scopul unei astfel de inițiative este de a oferi un sprijin special IMM-urilor, care reprezintă un procent bun din solicitanții EFSA”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

În prezent, nu există planuri de extindere a serviciului la alte zone de reglementare – cum ar fi mențiunile de sănătate – dar EFSA a declarat că, în ianuarie, după finalizarea etapei pilot, va efectua o evaluare amănunțită și, pe baza acestei analize, ar putea implementa acest serviciu și în cazul altor produse reglementate.

Cererile recente privind avizele științifice referitoare la alimentele noi includ extractul de afine, uleiul din semințe de coriandru, proteine de rapiță, extract de fermentat de soia Nattokinase și drojdie de brutărie tratată cu UV.