Alfredo Seafood isi propune triplarea consumului de peste in Romania, in cinci ani

0
386

Consumul de peste din Romania este foarte scazut, aproximativ 6 kg/capita, la polul opus situandu-se Spania, cu aproape 40 de kg/capita. Viziunea de piata a Alfredo Seafood se concentreaza pe cresterea consumului de peste de la o masa la trei saptamani, la o masa pe saptamana. Daca aceasta viziune se concretizeaza, piata de peste din Romania va ajunge, peste cinci ani, la 1 miliard de euro anual.

Alfredo Seafood, brand dezvoltat de Romfood Trading, unul dintre principalii jucatori de pe piata importatorilor si distribuitorilor de produse de peste si fructe de mare din Romania, are ca viziune de piata, in urmatorii cinci ani, cresterea consumului de peste, care este acum la unul dintre cele mai scazute niveluri din Europa. O familie din Romania consuma, in medie, o masa de peste la trei saptamani; obiectivul Alfredo este ca, peste cinci ani, o familie sa ia o masa de peste pe saptamana, ceea ce inseamna triplarea consumului. In prezent, romanii mananca putin peste 6 kg de peste/capita anual, iar la polul opus se situeaza tari ca Spania (40 de kg de peste/capita anual) si Franta (38 de kg/capita anual).

Piata de peste – 1 miliard de euro/an peste cinci ani. Valoarea pietei de peste si produse de pescarie se ridica in tara noastra, in momentul actual, la 350 de milioane de euro/an. In conditiile in care consumul de peste va creste de la 6 kg/capita, cat este la ora actuala, la 18 kg/capita, piata de peste ar putea ajunge, in 2021, la 1 miliard de euro pe an.

Studiile pe teme de nutritie arata ca intr-o dieta echilibrata trebuie sa se regaseasca proteine, glucide, vitamine, minerale si grasimi, toate in proportii moderate. Alimentatia sanatoasa presupune sa nu exagerezi cu anumite tipuri de produse in detrimentul altora. Pentru a corecta in proportie de 100% dezechilibrul actual, ar trebui ca romanii sa ia cam doua mese de peste sau fructe de mare pe saptamana.

Pestele este o resursa de proteine curate, necesara intr-o dieta echilibrata, minimum o data pe saptamana. Conform statisticilor, in acest moment in Romania se consuma, in medie, o masa de peste la trei saptamani, ceea ce este extrem de putin. Suntem constienti ca nu avem cum sa ajungem, cel putin deocamdata, la nivelul Spaniei, tara cu o cultura culinara specific meditaraneeana, unde se mananca doua mese de peste saptamanal. Asadar ne-am propus o crestere treptata, la o masa de peste pe saptamana. Ca sa ajungem aici va fi nevoie de efortul concertat al intregii industrii: de la producatori, la importatori, distribuitori si retaileri”, declara Mihai Cristian Darmanescu, Director General Romfood Trading.

Nicio saptamana fara peste pentru romani. Alfredo Seafood considera ca solutia pentru schimbarea obiceiurilor defectuoase de consum este informarea corecta in ceea ce priveste importanta pestelui in alimentatia sanatoasa. Pentru ca organismul sa poata beneficia de aportul de substante nutritive, pestele ar trebui sa se regaseasca in meniul romanilor macar o data pe saptamana. Pentru atingerea acestui scop trebuie inlaturate preconceptiile romanilor legate de produsele de pescarie.

Principalele bariere in calea unui consum mai mare de peste sunt:
– temeri legate de prospetimea produselor
– dificultatea de preparare (oamenii nu stiu cum sa il gateasca, ce retete sa foloseasca etc.)
– dificultatea de a curata pestele
– mirosul neplacut
– teama a nu se ineca cu oase
– pretul putin mai ridicat decat la alte tipuri de carne
– lipsa unei comunicari active dintre brandurile din aceasta industrie si consumatori

“Rezistenta la consumul de peste isi are radacinile si in faptul ca Romania este o tara continentala, care nu are o traditie de a manca peste si fructe de mare. In tara noastra inca se mai asociaza pestele cu perioada de post sau cu o dieta dedicata strict copiilor sau persoanelor care trebuie sa urmeze un regim alimentar. Noi ne-am propus sa inlaturam prejudecatile legate de peste si de produsele din peste, oferind datele corecte sau alternative. Bunaoara, problema pregatirii pestelui inainte de a fi preparat, poate fi rezolvata foarte usor cumparand produse gata curatate. Noi nu garantam doar pentru prospetime, ci avem grija si ca pestele sa plece curatat din fabrica, gata de gatit (ready to cook)”, explica Mihai Cristian Darmanescu.