Noi reguli pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comercializare a produselor obtinute din produse alimentare congelate

0
876

Incepand din 20 Octombrie 2016, intra in vigoare prevederile Ordinului nr. 183/2016 privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfasoara activitati de comercializare pe teritoriul Romaniei a produselor obtinute din produse alimentare congelate.

Art. 1. Prezentul ordin stabileşte condiţiile de informare a consumatorilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe teritoriul României pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate.

Art. 2. În sensul prezentului ordin, termenul produs alimentar congelat este produsul: pâine şi produse de panificaţie, produse de patiserie, carne/produse de origine animală, legume, fructe.

Noi reguli pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comercializare a produselor obtinute din produse alimentare congelate2Art. 3. Operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea „produs/din produs decongelat”.

„Un pas important în informarea consumatorilor români, pentru a putea decide în cunoștiință de cauză, mai ales în unitățile tip restaurante, patiserii etc., unde, de multe ori, găsim mențiunea „produse proaspete”. Astfel se va putea face o diferență clară între produsele congelate și cele cu adevărat proaspete”, declara Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Fii informat! Descarcă GRATUIT Aplicația InfoCons – Scanează codul de bare
InfoCons este alături de consumatori pentru alegerea produselor și serviciillor în cunoștință de cauză! Accesează GRATUIT Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID, cât și pentru cele cu IOS.

Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons pentru telefoane mobile și verifică etichetele produselor înainte de a cumpăra:

produse_alimentare_congelate4Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicație în care regasiți informații a peste 25.000 de produse, începand de la produse alimentare, cosmetice, de curățenie, până la produse electronice și electrocasnice.

Ai scanat un produs și nu l-ai regăsit în baza de date? Ajută-ne să actualizăm baza de date cu produse noi!

Trimite-ne un e-mail în care să atașezi fotografii cu eticheta produsului și detalii despre magazinul de unde l-ai achiziționat pe adresa aplicatie@infocons.ro, iar noi vom adăuga în aplicație informațiile de pe etichetă și descrierea aditivilor alimentari!

produse_alimentare_congelate5InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercita-le apelând 021 9615!*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom