ANSVSA si IGPR in controale la Halele Obor

0
361

In data de 21.10.2016, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Inspectoratul General al Politiei Române au desfasurat o ampla operatiune de control privind verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de origine animala in Halele Obor din Bucuresti.

Au participat la aceasta actiune 26 de medici veterinari din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele Dâmbovita, Teleorman, Ilfov, municipiul Bucuresti si din cadrul ANSVSA .

In urma controlului, medicii veterinari au aplicat 17 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 55.260 de lei si au retras de la comercializare aproape jumatate de tona de produse alimentare neconforme, in valoare de peste 5.000 de lei. Aceste produse au fost dirijate catre unitati de neutralizare autorizate.

In total au fost verificate 9 unitati comerciale, dintre care 7 au fost sanctionate pentru abateri de la normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum:
– nerespectarea conditiilor privind intretinerea spatiilor de depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor , utilajelor si ustensilelor de lucru;
– etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
– lipsa documentelor in vederea demonstrarii trasabilitatii produselor alimentare;
– depozitarea necorespunzatoare a ambalajelor de transport;
In cazul a doua macelarii a fost dispusa suspendarea activitatii pentru o perioada de un an, intrucât, in conformitate cu prevederile legale, cele doua societati au fost amendate de doua ori in decurs de 6 luni pentru aceleas tip de deficienta.
De asemenea, au fost verificate si 25 de mijloace de transport, in cazul a 10 dintre ele fiind aplicate sanctiuni contraventionale pentru:
– transportul produselor alimentare fara respectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;
– neconcordanta intre documentele insotitoare si produsele transportate;

In perioada urmatoare, ANSVSA va desfasura noi controale, in colaborare cu alte institutii abilitate ale statului.