ANPC: consumatorul trebuie sa cumpere doar din locuri autorizate si sa citeasca eticheta

0
109
Paul Anghel, ANPC

Diversificarea portofoliului de produse si cresterea exponentiala a optiunilor pe care le avem la raft in interiorul aceleiasi categorii de produse vine si cu o componenta negativa: acelasi produs, preturi diferite, inseamna o schimbare in componenta ingredientelor, aspect caruia trebuie sa ii acordam atentie inainte de a face o decizie de cumparare.

Este indemnul facut de Paul Anghel, director general ANPC, catre consumatorii finali, la workshopul organizat de revista RO.aliment, in cadrul campaniei “Sa intelegem mai bine alimentele” din centrul comercial Auchan Drumul Taberelor (29-30 noiembrie).

“Prima masura de control depinde in intregime de consumator. Trebuie sa analizeze cu atentie produsele si sa vada ce informatii apar pe eticheta. Desigur, avem nevoie de o educatie a consumatorului, sa il ajutam sa constientizeze riscurile la care se expune daca consuma un anumit aliment ce are in compozitie anumite ingrediente care pot afecta sanatatea”, a declarat reprezentantul ANPC vineri (29 noiembrie).

Pentru a putea veni in sprijinul nostru, a consumatorilor, si pentru a ne feri de o toxiinfectie alimentara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor ne indeamna sa avem grija si din ce locuri ne achizitionam alimentele.

“Cel mai important mesaj pe care as vrea sa il transmit consumatorului este sa cumpere doar din locuri autorizate. Sa nu mai cumpere de la marginea drumului sau din portbagajul masinilor, sperand ca acel produs este natural, bio, eco sau orice alta varianta care le-ar aduce anumite beneficii sau care le aduce aminte de un anumit gust traditional. Toate produsele traditionale sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii, indiferent unde sunt comercializate. In pietele sau zonele care nu sunt supuse neaparat unei autorizatii, organele de control nu au cum sa ajunga. Nu putem sa supraveghem orice portbagaj de masina din care, de Paste, cineva scoate un miel si il vinde. De aceea, indemnul autoritatii este sa cumparati produse doar din locuri autorizate si sa verificati cu atentie etichetele”, a completat Paul Anghel.

Necesitatea unui program national care sa ne educe in sensul luarii unei decizii in cunostinta de cauza atunci cand punem un produs in cosul de cumparaturi decurge tocmai din aceasta nevoie de a cunoaste/recunoaste ingredientele de pe etichetele produselor.

“Eticheta ar trebui sa ne ofere toate informatiile de care au nevoie pentru a achizitiona un produs in deplina cunostinta de cauza, in situatia in care consumatorii stiu ca au anumite alergii sau ca au anumite probleme cu anumite ingrediente. Aceste ingrediente alergenice apar pe eticheta bolduite, conform regulamentelor in vigoare, in asa fel incat sa fie evidentiate, iar consumatorul sa le poata identifica mult mai usor”, Paul Anghel, director general ANPC.

VEZI INREGISTRAREA WORKSHOP-ULUI


Despre campania “Sa intelegem mai bine alimentele”
Campania “Sa intelegem mai bine alimentele” organizata de RO.aliment, impreuna cu Auchan, producatorii sustinatori, asociatiile de profil si autoritati, a organizat vineri, 29 noiembrie 2019, in Complexul Comercial Drumul Taberelor, workshop-ul cu tema „Alimente sigure si de calitate, o prioritate pentru producatori si autoritati nu doar de sarbatori”.

In panel au fost invitati: Dana Tanase – Director Executiv ARC (Asociatia Romana a Carnii), Dr. Ing. Gabriela Mohan – inginer cercetare Centru Informare Tehnologica IBA, Dorin Cojocaru – Presedinte APRIL (Asociatia Patronala a Industriei Laptelui din Romania), Florin Capatana, director calitate Auchan Romania, Paul Anghel, director general ANPC si Crina Geaca, director calitate Aldis.

“Sa intelegem mai bine alimentele” este singura campanie nationala care pentru a evita astfel de posibile evenimente neplacute pune fata in fata consumatorii cu autoritatile, producatorii si specialistii din cercetare si mediul universitar astfel incat primii sa aiba la dispozitie toate informatiile pentru a putea face diferenta intre stirea falsa si adevar, dar si pentru a intelege efectele benefice ale unei diete corecte si echilibrate.

Sustinatorii campaniei, Aldis, Comtim, Borsec, Ocean Fish, Napolact, Five Continents, Five Continents Grup, Romfulda, Avastar, Vascar, Diana, Olympus, Sanlacta, Tano Prod, Perutnina, Mirdatod, Albalact, Mestesugari de Gusturi, Cris-Tim, Kosarom, Bradet, Danone, Eco Extract, organizatiile profesionale din industria alimentara (APRIL, ARC, ASMP, ROMALIMENTA, APAR) si IBA Bucuresti, isi doresc ca prin transparenta oferita in legatura cu procesul tehnologic, cu ingredientele folosite sau orice alte detalii folositoare in luarea deciziei atunci cand trebuie sa aleaga ce sa puna in cos, sa castige consumatori mai sanatosi, mai educati, presa mai bine informata si vanzari mai multe.