Produsele vegane pot avea mentiuni de carne pe eticheta (SUA)

0

Un tribunal federal a suspendat o lege din statul Arkansas ce prevede interdictia de a folosi cuvinte precum “carne”, “carnati”, “friptura” sau “burger” in prezentarea acestui tip de produse fara carne, chiar daca erau urmate de precizarile “vegetarian”, “pe baza de plante” sau “vegan”, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Interdictia de a folosi mentiuni de carne in prezentarea produselor vegetariene a intrat in vigoare in luna iulie. Orice producator incalca legea primea amenzi de 1.000 de dolari pentru fiecare produs etichetat necorespunzator.

Imediat dupa aprobarea legii, compania Tofurky, care produce un inlocuitor de friptura de curcan pe baza de tofu, a depus o plangere in numele libertatii de exprimare, garantata de primul amendament din Constitutia americana.

Initiative de a elimina legea ce interzice utilizarea mentiunilor de carne au fost luate si in Missouri, Mississippi si Louisiana, cu sprijinul influentei organizatii Uniunea Americana pentru Libertati Civile (ACLU), a ONG-ului The Good Food Institute si a grupului Animal Legal Defense Fund.

Potrivit Good Food Institute, vanzarile alternativelor la carne in Statele Unite au crescut cu 23 de procente in 2018, in contextul preocuparilor legate de mediul inconjurator, bunastarea animalelor si sanatate.