Uniunea sprijina revizuirea standardului comercial care se aplica uleiurilor de masline si uleiurilor din resturi de masline

A fost adoptata DECIZIA (UE) 2019/1987 A CONSILIULUI din 25 noiembrie 2019, privind pozitia care urmeaza sa fie adoptata, in numele Uniunii Europene, in cadrul Consiliului membrilor Consiliului oleicol international in ceea ce priveste standardele comerciale care se aplica uleiurilor de masline si uleiurilor din resturi de masline.

In cadrul celei de a 110-a sesiuni din 25-29 noiembrie 2019, Consiliul membrilor urmeaza sa adopte o decizie de modificare a standardelor comerciale care se aplica uleiurilor de masline si uleiurilor din resturi de masline (denumita in continuare „decizia de modificare”).

Decizia de modificare care urmeaza sa fie adoptata de Consiliul membrilor vizeaza corectarea unor erori de editare din sectiunile referitoare la criteriile de puritate si la criteriile de calitate, precum si introducerea unui nou arbore decizional pentru uleiurile de masline virgine lampante.

Aceasta a fost discutata pe larg de experti stiintifici si tehnici ai Comisiei si ai statelor membre in domeniul uleiului de masline. Ea va contribui la armonizarea la nivel international a standardelor privind uleiul de masline si va stabili un cadru care va garanta concurenta loiala in comertul cu produse din sectorul uleiului de masline. Prin urmare, decizia de modificare ar trebui sprijinita si, in consecinta, vor fi necesare modificari ale Regulamentului (CEE) nr. 2568/91 al Comisiei.
Conform deciziei, Uniunea sprijina revizuirea standardului comercial COI/T.15/NC Nr. 3/Rev. 13 care se aplica uleiurilor de masline si uleiurilor din resturi de masline, in cadrul celei de a 110-a sesiuni a Consiliului membrilor din 25-29 noiembrie 2019 sau in cadrul unei proceduri de adoptare a deciziilor de catre Consiliul membrilor printr-un schimb de corespondenta care urmeaza sa fie initiat inainte de urmatoarea sa sesiune ordinara din iunie 2020. Revizuirea respectiva va corecta erori de editare din sectiunile referitoare la criteriile de puritate si la criteriile de calitate si va introduce un nou arbore decizional pentru uleiurile de masline virgine lampante. Reprezentantii Uniunii in cadrul Consiliul membrilor pot conveni adaptari tehnice ale altor metode sau documente ale IOC fara a fi necesara o alta decizie a Consiliului, daca adaptarile tehnice respective rezulta din revizuirea mentionata la primul paragraf.
Daca exista probabilitatea ca pozitia mentionata la articolul 1 sa fie afectata de informatii stiintifice sau tehnice noi prezentate inaintea sau in timpul celei de a 110-a sesiuni a Consiliului membrilor, Uniunea solicita ca adoptarea de catre Consiliul membrilor a unei decizii de modificare a standardelor comerciale care se aplica uleiurilor de masline si uleiurilor din resturi de masline sa fie amanata pana la stabilirea pozitiei Uniunii pe baza respectivelor informatii noi.