Ar putea fi interzisa vanzarea unui grup de alimente in apropierea caselor de marcat

0
24

La casele de marcat prioritare parintilor insotiti de copii, supermarketurilor si hipermarketurilor le va fi interzisa vanzarea alimentelor care nu corespund alimentatiei sanatoase recomandate minorilor. Acest lucru va putea fi pus in practica daca Parlamentul va adopta un proiect legislativ al carui scop sa fie combaterea obezitatii.

Initiativa actului normative are drept scop crearea cadrului legal pentru existenta caselor de marcat speciale pentru familiile cu copii aflate in incinta hipermarketurilor sau supermarketurilor, dar fara expunere pentru comercializare a dulciurilor si alimentelor nesanatoase.

“Aceste case de marcat din supermagazine si/sau hipermagazine vor fi folosite doar de acele familii care au copil/copii mici/minori. Propunerea legislativa este menita sa protejeze copiii impotriva dulciurilor si a celorlalte alimente care nu sunt indicate pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor,care sunt asezate pe rafturile de pe langa casele de marcat, evitand astfel situatiile in care copiii vor sa li se cumpere astfel de produse de catre parinti sau apartinatori”, mentioneaza autorii propiectului legislativ.

Drept urmare, acestia din urma propun introducerea in legislatia aflata in vigoare a unui articol care sa statuteze ca o casa de marcat din supermagazine/hipermagazine este “casa de marcat dedicata doar familiilor insotite de copil/copii minori, amplasata la iesirea din magazin, la care este interzisa comercializarea alimentelor care nu corespund alimentatiei sanatoase si care nu sunt recomandate prescolarilor, scolarilor, copiilor si adolescentilor conform Ordinului nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti.”

Conform Ordinului mentionat, alimentele nerecomandate prescolarilor si scolarilor sunt cele cu continut mare de zaharuri (prajituri, bomboane, acadele), alimentele cu continut mare de grasimi (hamburgheri, pizza, produse de patiserie, cartofi prajiti), alimentele cu continut mare de sare (chpsuri, covrigei sau biscuit sarati, alune, seminte sarate), bauturi racoritoare.