Sud-coreenii au gustat vinurile moldovenesti

0
599

12 companii vinicole din Republica Moldova au participat la expozitia internationala „Seoul Wines&Spirits Expo 2016” din Coreea de Sud in perioada 21-23 aprilie.

Participarea tarii noastre la eveniment a fost organizata de Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV ).

Organizatorii au oferit oaspetilor moldoveni conditii preferentiale pentru participarea la expozitie: spatiu gratuit in cadrul expozitiei si designul gratuit al standului. Reprezentantii tarii noastre la „Seoul Wines&Spirits Expo 2016” au avut posibilitatea de a evalua interactiunea cu profesionistii in domeniu (distribuitori si importatori de vinuri, specialisti si somelieri internationali) precum si reactia consumatorilor coreeni in ceea ce priveste Vinul Moldovei.

Richard KW Hwang, somelier:

In opinia mea, vinurile moldovenesti au o aroma foarte intensa, cu o combinatie complexa a nuantelor de nectar, piersici si pepene galben. Cred ca vinurile albe au un mare potential de a deveni populare pe piata sud-coreeana. Mai ales cele realizate din struguri moldovenesti au caracteristici unice de aroma si gust, de aceea vor atrage, probabil, atentia profesionistilor care cauta gusturi exotice. In plus, cred ca si calitatea vinurilor rosii va creste, in cazul in care acestea vor fi maturate pentru o durata mai lunga, pentru a aprofunda savoarea de stejar.

Evenimentul a fost un prilej de stabilire a unor parteneriate intre producatori si distribuitori. „Am urmarit o emisiune care prezenta vinurile din Moldova si mi-am dorit sa le cunosc si sa le incerc, iar expozitia mi-a oferit ocazia perfecta. Consider ca Vinul Moldovei se poate mândri cu proprietati comparabile cu vinurile de calitate din Franta si Italia. Am ales un producator din Moldova si am inceput deja negocierile pentru prima comanda” a declarat Kim Sung Dae, reprezentantul companiei „Lysonn”.

Vizitatorii au avut la dispozitie pentru degustare 600 de sticle de vin de 60 de tipuri, oferite de cele 12 companii participante: „Vinaria din Vale”, „Chateau Vartely”, „Bostavan Winery”, „Chateau Purcari”, „Castel Mimi”, „Carpe Diem”, „Cricova”, „Fautor”, „Cimislia Wineries”, „Mold Nord”, „Imperial Vin” si „Et Cetera”. „Piata sud-coreeana este strategica pentru Vinul Moldovei, deoarece peste câtiva ani va deveni una dintre cele mai importante in regiune. Ne bucuram de rezultatele obtinute la expozitie si speram ca vinurile noastre sa prinda valul de crestere 3 companii din Republica Moldova isi exporta deja produsele vinicole pe aceasta piata. In anul 2015 tara noastra a livrat spre piata sud-coreeana 35.577 litri de vin, iar expertii ONVV apreciaza ca potentialul de export in Coreea de Sud pentru Vinul Moldovei este mult mai mare”, afrima Radu Popescu, manager export, „Chateau Vartely”.