Carne de pui provenita din Polonia depistata cu Salmonella

0
1267
carne_de_pasare1

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor a notificat, in data de 09.05.2016, prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, despre depistarea Salmonella spp., in probele prelevate dintr-un produs din carne de pui provenit din Polonia.

In cadrul programului de autocontrol, un operator autorizat  pentru procesare carne de pui a prelevat probe dintr-un sortiment de produse din carne de pui (frigarui de pui crud congelat) si le-a trimis pentru a fi analizate de laboratorul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor din cadrul DSVSA Bihor.

Materia prima (piept de pui congelat) folosita pentru obtinerea acestui preparat era de 1.500 de kg, din care 1.100 de kg au fost utilizate pentru obtinerea frigaruilor, restul de 400 de kg fiind depozitate in cadrul unitatii.

Determinarile de laborator au pus in evidenta prezenta Salmonella spp. in probele analizate si, conform procedurilor, tulpinile izolate au fost trimise catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru tipizare.

carne_de_pui_4Laboratorul National de Referinta a izolat tulpina Salmonella Typhimurium, un serotip patogen.

In urma emiterii buletinelor de analiza, produsul finit si materia prima au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

 Nu a fost comercializata nicio cantitate din lotul respectiv (piept de pui si frigarui) in care s-a depistat prezenta Salmonella Typhimurium.

Toate acestea se arata intr-un comunicat transmis de ANSVSA pe adresa redactiei noastre.