Hanovia lanseaza un sistem UV “mai eficient” pentru apa folosita la prepararea bauturilor

0
691

Compania Hanovia, producator de sisteme de dezinfectie UV, urmare a colaborarii sale cu producatorii de produse alimentare si bauturi, lanseaza un nou sistem de dezinfectie PureLine Ultraviolet Energy Optimised (UVEO) pentru piata Orientului Mijlociu, la Dubai Drink Technology Expo (DDTE), pe 16 mai.

Tim McDougle, directorul de vanzari si marketing al Hanovia, a declarat pentru foodnavigator.com ca cele mai recente modele lansate de companie ofera o serie de avantaje cheie.

“Poti face orice se poate face cu un echipament cu UV atunci cand dezinfectezi ceva si are dimensiunea unei camere, astfel incat sa puteti obtine debitul si doza de UV optime, pentru a va oferi cel mai eficient mod de ucide agentii patogeni”, a spus McDougle.

“Ne-am petrecut trei ani pentru a studia designul optim al sistemului hidraulic pentru o camera cu UV, avand in vedere absolut totul, de la pozitia racordurilor – orificiul de intrare si de iesire – la pozitia lampii, la modul in care aceasta este pozitionata in interiorul camerei, la curgerea apei prin camera; rezultatul este un design hidraulic eficient optimizat, ceea ce inseamna ca putem imbunatati eficienta sistemului cu 40% pana la 60%, in functie de model.”

Echilibrarea eficientei si a costurilor

UV4Halim Mirza, managerul MEA Hanovia, a declarat ca mentinerea echilibrului intre asigurarea calitatii produselor in procesul de fabricare a bauturi si limitarea costurilor, se poate dovedi a fi un act dificil pentru producatori.

“Ei trebuie sa stie ca tehnologia de dezinfectarea pe care o folosesc este adecvata scopului si va proteja produsul de agenti patogeni, cum ar fi Cryptosporidium sau bacterii precum E.coli. In acelasi timp, producatorii au nevoie sa-si adapteze costul tehnologiei cu propriile realitati financiare,” a spus Mirza.

El a mai explicat si faptul ca gama PureLine UVEO permite in anumite puncte, pe parcursul procesului de tratare a apei, prelungirea duratei de viata a unor componente, cum ar fi membranele pentru osmoza inversa, prin eliminarea riscului de contaminare in aval.

UV7McDougle arata ca noua tehnologie face posibila tratarea, fie a unui debit mai mare de apa cu aceeasi putere UV sau aceluiasi flux de apa ii poate fi administrata o doza mai mare de raze UV. Tehnologia poate fi utilizata in orice fabrica de lapte sau de sucuri, a spus McDougle.

“Intr-o fabrica de lactate, aceasta ar putea fi folosita pentru tratarea apei utilizate in intregul proces de productie. Orice suc are, in medie, 80% apa in continut, astfel incat apa utilizata in compozitia sucurilor trebuie sa fie biosecurizata. In Orientul Mijlociu, noi avem fabrici de imbuteliere a apei care trateaza apa potabila, o imbuteliaza si apoi o vinde. Asa ca UV va fi utilizata pentru a garanta securitatea microbiana a acesteia. Daca vom carbozifica o bautura racoritoare, tehnologia noastra ar putea fi folosita, de asemenea, pentru apa utilizata, care, in urma iradierii cu UV, ar oferi sucurilor consistenta si biosecuritate, lucru valabil si pentru fabricile de bere, de asemenea.”

UV12McDougle a mai spus ca, desi exista si alte companii ce ofera tehnologie UV, acestea se axeaza in principal pe optimizarea proiectarii pentru a obtine un proces mai eficient.

Hanovia vinde produsele sale in intreaga lume; centrul sau de productie este localizat in Marea Britanie, iar firma are birouri de vanzari peste tot in lume.

Alte utilizari pentru tehnologia UV

In timp ce piata principala a echipamentelor UV este industria alimentara si a bauturilor, cu o cota de aproximativ 38% in vanzarile Hanovia, McDougle arata ca exista si alte aplicatii. Echipamentele cu UV sunt de asemenea folosite in industria farmaceutica si in bazinele de inot, caz in care UV sunt utilizate pentru a reduce cantitatea de cloramina. O alta aplicatie, a spus el, este aceea a tratarii apelor uzate.

UV15McDougle, a declarat ca lansarea echipamentelor cu UV ale firmei in cadrul unor targuri pentru industria alimentara si a bauturilor este importanta pentru activitatea lor generala.

“Vom face astfel de lansari la toate evenimentele majore din domeniu, in toate regiunile in care avem un birou Hanovia. Aceste evenimente sunt foarte importante pentru noi, deoarece se axeaza pe una dintre pietele noastre de baza, care industria bauturilor, si astfel suntem mai aproape de clientii nostri. Un alt beneficiu al participarii noastre la aceste targuri este acela ca ne putem axa si pe componenta educativa, aducand in piata noilor tehnologii, explicand in cadrul acestor evenimete beneficiile reale aduse de echipamentele noastre.”

Lucram cu diferite companii

Atat companiile mari, cat si cele mici lucreaza cu Hanovia. McDougle a declarat ca multinationalele de multe ori subcontracteaza imbutelierea sucurilor lor cu francisori locali.

UV18Am putea lucra de fapt cu o companie locala din Emiratele Arabe Unite, de exemplu, care si-a asigurat un contract de imbuteliere a sucurilor pentru Pepsi. Asa ca lucram si cu companii mai mici, dar de obicei acestea cauta sa colaboreze cu multinationalele. Noi putem lucra cu companiile multinationale sau cu integratorii lor preferati, sau putem lucra cu orice fel de imbuteliatori, pana la cei care isi imbuteliaza produsul lor local”.

McDougle a remarcat faptul ca industria bauturilor este, “probabil industria cea mai doritoare sa inteleaga modul in care pot beneficia de echipamentele cu UV.”

Doua variante disponibile

Sistemele PureLine UVEO pentru dezinfectarea apei sunt disponibile in doua variante.

UV19Editia ‘H’ este special conceputa pentru a satisface reglementarile foarte stricte din industria alimentara, a sucurilor si de fabricare a berii. Toate partile umede folosesc materiale aprobate, in timp ce camera cu UV, poate fi livrata urmarind indeaproape specificatiiile clientului.

Editia “Standard” furnizeaza nivelurile de dezinfectie cerute si previne contaminarea in aval inainte de osmoza inversa a membranei.

Toate sistemele Hanovia UVEO sunt prevazute tehnologia “UVGuard“, ce permite verificarea in conditii de siguranta a senzorului UV (instrument de monitorizare a performantei), folosind un design unic “obturatorul pleoapelor”, care protejeaza operatorul de expunerea la lumina UV.