China ridica interdictia asupra importurilor de carne de vita din SUA

0
311

Guvernul chinez a ridicat interdictia la importurile de carne de vita din SUA, ce data de peste de 13 ani – o mutare pe care industria carnii din SUA a salutat-o, ca fiind un “prim pas important” in restabilirea comertului cu carne de vita.

Ministerul chinez al Agriculturii si Administratia Generala a Controlului Calitatii, Inspectie si Carantina au anuntat ca interdictia legata de importul carnii de vita din SUA, in vigoare din anul 2003, a fost ridicata.

carne_de_vita2Importurile de carne de vita mai veche de 30 de luni vor fi in continuare interzise, precum si alte importuri excluse de reglementarile cu privire la trasabilitate si carantina din China.

Masura neasteptata luata de guvernul chinez constituie o evolutie majora pentru industria globala de carne de vita.

”Desi acesta este un prim pas important in procesul de reluarea exporturilor de carne de vita catre China, Federatia Exportatorilor de Carne din SUA (USMEF) intelege faptul ca, China trebuie inca sa negocieze cu Departamentul Agriculturii al SUA conditiile care se aplica exporturilor de carne de vita din SUA care intra pe aceasta piata”, a declarat  presedintele si CEO al USMEF, Philip Seng.

“USMEF asteapta cu nerabdare sa afle mai multe detalii despre etapele necesare ramase pentru ca piata sa fie deschisa si in mod oficial si pentru ca  furnizorii americani de carne sa inceapa trimiterea produselor lor”.

Decizia Chinei de a ridica interdictia de import pentru carnea de vita din SUA a fost laudata de sectorul carnii de vita din SUA.

“Aceasta este o veste mare pentru producatorii de carne de vita din SUA,”, a declarat Kent Bacus, directorul pentru comert international in cadrul Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Vite.

”Desi aceste stiri sunt pozitive, noi trebuie sa continuam negocierile tehnice, precum si procesul de obtinere a aprobarilor oficiale pentru certificatele de export. China este deja al doilea cel mai mare cumparator mondial de carne de vita si cu o clasa de mijloc in crestere, oportunitatile de export pentru crescatorii de vite  din SUA fiind in aceste conditii extraordinare. Urmatorul pas pentru reluarea importurilor este ca USDA sa lucreze cu omologii chinezi pentru a finaliza negocierile tehnice si de a aproba in mod oficial certificatele de export. Producatorii nostri de bovine sunt cei mai buni din lume la producerea de carne de vita de inalta calitate,” declara Bacus.

“Pentru a continua ca cererea sa creasca pentru produsul nostru, industria noastra se bazeaza pe comertul echitabil construit pe cunostinte stiintifice solide. Acest anunt al Chinei este o veste bine venita si subliniaza in continuare avantajele comertului de pe ambele maluri ale Pacificului, oportunitati care vor fi extinse doar prin incheierea Parteneriatului Trans-Pacific. “

carne_de_vita3In ciuda stirilor pozitive, Albert Vernooij, analist pe domeniul produselor ce contin proteina animala, in cadrul Rabobank, averiza ca SUA va trebui sa reduca utilizarea stimulentilor hormonului de crestere (HGP), pentru exporturile de carne de vita ce au ca destinatie China .

“Lipsa acestor substante din carnea ce va ajunge pe piata chineza este un lucru pe care guvernul chinez il va cere cu siguranta,”, a spus Vernooij.

“Asa ca va lua ceva timp pâna când furnizorii de carne de vita din SUA vor reusi sa isi ajusteze sistemul de productie. Acest lucru este similar cu povestea carnii de porc din SUA, caz in care producatorii americani au fost siliti sa renunte, partial, la utilizarea de substante precum ractomapina. Producatorii de carne de vita din SUA au in acest caz, nevoie de timp pentru a calcula daca are sens sa-si ajusteze sistemul de productie, doar pentru a intra pe piata chineza.”