Crestem pe productia de carne de oaie si capra

0
1139

Incepand din 2009, productia de carne de porc si pasare neprocesata s-a mentinut la un nivel relativ stabil, productia de carne de vita a scazut, iar productia de carne de oaie si capra a crescut, se arata intr-un raport al OECD realizat in colaborare cu firma de consultanta Deloitte si publicat recent de Consiliul Concurentei.

Procesarea si conservarea carnii si a produselor din carne implica activitati cum ar fi racirea si congelarea, taierea, maruntirea, conservarea, afumarea, etc. oricaror tipuri de carne adecvata consumului uman. In functie de materia prima utilizata, produsele din carne pot fi clasificate drept: produse din carne de porc, produse din carne de vita, produse din carne de oaie, produse din carne de pasare, produse care folosesc alte tipuri de carne (cum ar fi iepure, camila, miel, berbec, etc.) si produse care folosesc mai mult de un tip de carne. In functie de procedurile de procesare si conservare, exista diferite tipuri de produse din carne:

A. Carne proaspata, care poate fi vanduta sub forma de bucati sau tocata (ca si carnati proaspeti, carne tocata proaspata, frigarui);
B. Carnea procesata cu tratament termic; aceasta categorie include:
a. bucati (sarate, fierte si afumate) sub forma de sunca fiarta;
b. cata (sub forma de carnati, salam), care sunt, de asemenea, fierte si afumate;
c. in conserva (de obicei, diferite tipuri de sunca sau o combinatie de carne si diverse legume), folosind tratamentul termic pana la intarire.
Conform Eurostat, valoarea adaugata bruta generata de procesarea si conservarea carnii si fabricarea produselor din carne s-a ridicat la 442,2 milioane EURO in 2013, ceea ce a reprezentat o crestere cu 4,4% comparativ cu anul anterior .

Tabelul 1.2: Structura subsectorului procesarii si conservarii de carne si produse din carne

carne1
Sursa: Calculele Credit Info and Deloitte

Tabelul 1.2 releva ca activitatile care genereaza cele mai ridicate niveluri de venit ale sectorului sunt procesarea si conservarea carnii si productia de carne si produse din carne de pasare. Impreuna, acestea reprezinta peste 6% din cifra de afaceri a sectorului si din numarul de angajati pentru 2014.

Materia prima necesara pentru procesarea produselor din carne provine de la producatori care cultiva si comercializeaza animale, precum si din importuri. Incepand din 2009, productia de carne de porc si pasare neprocesata s-a mentinut la un nivel relativ stabil, productia de carne de vita a scazut, iar productia de carne de oaie si capra a crescut.

Figura 1.12 Evolutia cantitatilor de carne de vita, porc, oaie, capra si pasare in Romania (mii de tone)

carne2Sursa: MADR, http://www.madr.ro/cresterea-animalelor.html (accesat in 15 februarie 2016).

In perioada 2001 – 2013, productia de carne a crescut in medie cu 10,7% pe an. Cu toate acestea, fabricarea de produse din carne a scazut in perioada 2009-2013. Cresterea accentuata a productiei de carne se explica prin tendinta pronuntata catre importul de animale vii, cu precadere, porci, care a inregistrat o majorare in medie cu 55% pe an in perioada 2007-2012.

Figura 1.13 Productia de carne, produse din carne si conserve de carne (mii tone)

carne3
Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=IND106C (accesat in 26 noiembrie 2015).

Parte din carnea procesata si conservata si produsele din carne sunt exportate, cu o crestere semnificativa a importurilor incepand din 2008. In perioada 2003 – 2012, Romania a facut obiectul unei interdictii de a exporta porci si carne de porc. Din 2012, insa, Romania a redobandit dreptul de a exporta carne cruda de porc si produse din carne de porc catre alte state membre, sub rezerva anumitor conditii. Aceasta explica si cresterea exporturilor de carne procesata din 2012.

Figura 1.14 Exporturile de carne procesata (mii EURO)

carne4
Sursa: INS, http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=en&ind=EXP101F (accesat in 27 noiembrie 2015)

Cele mai importante zece companii din punctul de vedere al cifrei de afaceri din subsectorul procesarii si conservarii carnii si a produselor din carne sunt prezentate in Tabelul 1.3.

Tabelul 1.3: Primii 10 jucatori din subsectorul procesarii si conservarii carnii si produselor din carne

carne5Sursa: Credit Info, ANAF, https://www.anaf.ro/indicatori/indfinanciari.html (accesat in 11 februarie 2016) si calculele Deloitte

Subsectorul este puternic fragmentat, cele mai importante zece companii din sectorul procesarii si conservarii carnii si produselor din carne reprezentand impreuna doar 31,72% din cifra de afaceri a sectorului. “SMITHFIELD PROD SRL” este cel mai important actor din industrie, reprezentand 6,61% din cifra de afaceri a sectorului pentru 2014.
Din punctul de vedere al concentrarii industriei, conform datelor ANAF, in 2014, 12,59% dintre companiile care activeaza in acest subsector au reprezentant peste 80% din cifra sa afaceri.

Cifra de afaceri a subsectorului a scazut 2009, insa, ulterior, a inregistrat o revenire si, in 2011, a depasit nivelul din 2008. Aceasta dezvoltare corespunde tendintei din Europa. Cu toate acestea, numarul companiilor si angajatilor din subsector si-a revenit mai lent si nu a ajuns inca la nivelul din 2008. O alta discrepanta se poate observa intre numarul de companii si numarul de angajati: in 2011, cand numarul total al companiilor a atins nivelul minim pentru perioada analizata, numarul angajatilor a crescut lent; ulterior, numarul companiilor a crescut usor, pe cand numarul angajatilor a inregistrat o usoara scadere, dupa care a stagnat.

Figura 1.15 Evolutia principalilor indicatori (anul de referinta 2008) din subsectorul procesarii si conservarii carnii si fabricarii produselor din carne

carne6