Ceaiurile și infuziile din plante nu sunt atât de sănătoase?

0
142

O notificare din partea EFSA avertizează utilizatorii frecvenți de infuzii de ceai și plante împotriva potențialului carcinogen al alcaloizilor pirolizidici, toxine produse de diferite specii de plante, anunță Process Alimentaire.

Adesea preferate pentru proprietățile lor de „wellness sau detox”, ceaiurile și infuziile din plante ar putea avea o doză mare de toxine care să ne afecteze sănătatea. Aceasta sunt avertizările cuprinse în noul aviz al Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) asupra riscurilor legate de prezența alcaloizilor de pirolizidină cu potențial carcinogen.

Acest grup de toxine produse de diferite specii de plante ajung în final, în mod neintenționat, în lanțul alimentar, în special prin ceaiurile și infuziile din plante care le conțin. Acești contaminanții au fost identificați în lanțul alimentar, în special în cazul unor persoane care consumă în mod liber și în cantități mari aceste băuturi calde, expunerea la alcaloizii pirolizidinici din alimente fiind considerată o sursă potențială de îngrijorare pentru sănătate, pe termen lung.

EFSA a stabilit și o nouă valoare de referință de 237 μg / kg greutate corporală pe zi. De asemenea, avizul se concentrează asupra expunerii la suplimentele alimentare pe baza de plante care produc alcaloizi de pirolizidină. Consumul acestora poate duce, de asemenea, la niveluri de expunere care determină toxicitate pe termen scurt și/sau lung, precum și efecte negative asupra sănătății.

17 alcaloizi de pirolizidină identificați

În primul său raport din 2011, având în vedere o serie de erori cu privire la datele analizate, EFSA a concluzionat că există riscuri potențiale pe termen lung pentru sănătatea bebelușilor și copiilor care consumă cantități mari de miere. În noul aviz, experții au identificat 17 alcaloizi pirolizidinici care ar trebui să fie monitorizați în continuare și au fost dezvoltate noi metode analitice. Ei recomandă studii suplimentare privind toxicitatea și carcinogenitatea alcaloizilor care sunt cel mai des întâlniți în alimente.