Guma de acacia – noi perspective

0
1300

De aproape 3000 de ani, omul folosește guma de acacia. O companie franceza se foloseste de proprietatile naturale ale acesteia, pentru a găsi noi aplicații .

Guma de acacia sau guma arabica este un exsudat a unor specii de salcam, Acacia Senegal și Acacia Seyal. Deși este clasificată ca aditiv ( E414 ) , acest lucru este un produs natural folosit inca din timpuri stravechi egiptene.

Guma arabica este un polizaharid natural, de consistență sfărâmicioasă, inodor, de la incolor până la o culoare brună, insolubil în alcool. Este compusă din săruri alcaline și acid poliarabic

În industria alimentară, este utilizat ca emulgator , stabilizator , sau pentru creșterea vâscozității alimentelor.

De asemenea, guma de acacia are si alte utilizări pe care compania franceza intenționează să le dezvolte în următorii ani. Compania specializata in prelucrarea acestui salcâm si-a triplat cifra sa de afaceri în ultimul deceniu și nu se va opri aici .

 

” Strategia noastra este de a rămâne în sfera produselor naturale “, spune Frederic Alland. ” Pentru a asigura durabilitatea afacerii noastre , ne-am stabilit , de asemenea, parteneriate cu universități din Le Havre și Montpellier pentru a continua cercetarea de bază . ” În 2016 , compania va investi 1,2 milioane de euro în cercetare și dezvoltare pentru a găsi noi aplicații pentru acest produs .

 

guma_de_acacia_0Conducerea a planificat deja o extindere a afacerii, construind o clădire de 1000 m2  , în Saint- Aubin – sur – Gaillon. Aceasta constructie va presupune o investitie de 1,8 milioane de $ euro. Jumătate va fi dedicată birourilor , iar cealaltă jumătate va fi dedicata extinderii fabricii . Un laborator de cercetare și dezvoltare , isi va desfasura de asemenea activitatea aici. Compania va adăuga 700.000 de euro pentru a crește capacitatea de producție .

Infiintata în 1884, compania Alland&Robert are in prezent 72 de angajati si a inregistrat in anul 2015 o cifra de afaceri de 38 milioane Euro, 86% fiind reprezentata de export.

Compania franceza detine 2 cladiri industriale dintre care una la Port-Mort  ce se intinde pe o suprafata de 5000 m² și una în Saint- Aubin – sur – Gaillon ( 27 ) de 9500 m2. Sediul central este localizat insa în Paris.

Alland & Robert este la acest moment numărul doi mondial pe piata producatorilor de gumă de acacia, avand o capacitate de producție de 15.000 de tone/ an.